Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Твърденията, че "в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред“, имат качеството на фалшиви новини. Това коментираха от Българската стопанска камара (БСК) и публикуваха сравнителни показатели, свързани със заплащането, производителността на труда и заетостта в четирите държави.

Според статистическите данни за периода април-май 2017 г. брутната работна заплата в Македония и Сърбия надхвърля тази в България с 2%, но нетният й размер у нас е по-висок с около 11% спрямо Македония и с 6% в сравнение със Сърбия. 

Относително високото ниво на средни заплати в западните ни съседки има своята висока социална цена – безработицата у нас е 7,1%, а в Македония и Сърбия е съответно 22,9% и 14,6%, изтъкват от работодателската организация.  

Значителното изоставане на заплащането у нас спрямо Румъния съответно от около 27% и 20% при брутната и нетната заплата има своето логично обяснение, отбелязват от БСК. 

През 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на едно лице по паритет на покупателната способност (ППС) от 62,6%. В България този показател е 45,1% от средното равнище за ЕС. 

Това обяснява защо средният румънски работник получава с около 20% по-висока от заплата, коментират от БСК. 

По данни на Световната банка и МВФ брутният вътрешен продукт на глава от населението в Румъния надхвърля 22% от достигнатото в България.

Твърденията за ниския дял на компенсацията на наетите лица (разходите за труд) от 20% в добавената стойност също не отговарят на действителността, категорични са от БСК.

По предварителни данни на Националния статистически институт през 2016 г. делът й е достигнал 48% при изходно равнище 41,8 на сто през 2010 г. 
Това съотношение e сравнимо с достигнатото средно ниво в ЕС от 53,1%. В Словакия е 43,4%, в Полша – 41,9%, а в Чехия – 45,3%.

Коментари

Никакъв мит, а самата реалност.

Въобще не е мит. Устойчивото обезлюдяване на страната - и то от млади и кадърни българи - е потвърждение.

БСК спекулират!

Безработицата у нас е далеч над 7,1%! Тази цифричка е от стъкмистиката на Бюрата по труда. А огромно количество млади и по-възрастни хора дори не се записват там (след като нямат право на обезщетение) или след като са били записани, в един момент се отписват и толкова. Ако заплатите у нас бяха толкова високи, колкото ги изтъкват от БСК, милиони сънародници щяха да пристигат по въздух, вода и суша.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.