Двата най-успешни отбора в историята на световните първенства по футбол - Бразилия и Германия, ще се изправят в битка на гиганти в първия полуфинал на мондиала. Сблъсъкът на 8 юли в Белу Оризонте стана възможен, след като тимът на домакините спечели поредната си трудна победа за 2:1 срещу Колумбия. По-рано пък Германия се справи с Франция - 1:0.

Капитанът Тиаго Силва даде преднина на "златистите" още в 7-ата минута, а превъзходството им продължи и след това с мощна игра и много работа за вратаря на "лос кафетерос" Давид Оспина. Стражът пази отлично до 69-ата минута, когато защитникът Давид Луис го "разкри" с далечен шут от пряк свободен удар.

Колумбийците получиха шанс десетина минути преди края, когато Карлос Бака си изработи дузпа, а от 11-те метра Хамес Родригес заби шестия си, но и последен гол на паметния за него мондиал. "Селесао" потрепери в последните минути, но все пак заслужено продължава напред. Доста тревоги се струпаха на главата на селекционера Луиш Фелипе Сколари, освен най-важната - Германия.

Капитанът Тиаго Силва получи жълт картон и ще пропусне мегабитката. А Неймар, който и без това страдаше от контузия в предишните дни, бе изнесе на носилка.

Една сцена ще се запомни след последния съдийски сигнал: начинът, по който Давид Луис утешаваше разплакалия се Хамес Родригес.

В събота са останалите два четвъртфинала, от които ще излезе и другата полуфинална двойка: Аржентина - Белгия от 19:00 часа и Холандия - Коста Рика от 23:00.