Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Неясна засега е съдбата на античните гробници, открити под старото столично кино „Сердика“ в изкопа за новия хотел „Хаят“. През месец април там бяха открити останки от Източния некропол на римска Сердика и археолози от Регионалния исторически музей се заеха с проучването им. Спасителните разкопки приключиха през месец май, а учените са документирали гробовете. Преди броени дни обаче бе открита още една гробница.

Снимки, публикувани в страницата „Хрантутници“ във Фейсбук, показват скелети и зидани гробници в изкопа. В отговор на дебата в социалните мрежи около съдбата на античните съоръжения и предположенията, че сред находките на обекта има и кости от т.нар. Позорно гробище, зам.-кметът на София Тодор Чобанов разкри във Фейсбук резултатите от разкопките.

Д-р Чобанов посочва, че археологическото проучване е проведено в периода 9 март – 2 юни 2017 г. основно в южната част на обекта, където под нивото на съвременните архитектурни останки са запазени археологически структури „в много висока концентрация“. На площ от около 700 кв. м учените са изследвали 112 гроба (вкопани в ями или покрити с тегули), както и 7 зидани сводови гробници (V-VI в.), две от които с „in situ” костен материал, принадлежащ на повече от 30 погребани в тях покойници. Находки са намерени в малък брой от проучените гробове, сред тях има сребърна катарама и бронзова обеца от VI-VII в. Гражданин на Сердика е положен една от гробниците с втъкани златни нишки в облеклото в областта на главата и раменете, посочва зам.-кметът.

Гледка към обекта отвисоко

Според Тодор Чобанов след отстраняването на останките от кино „Сердика“ учените са попаднали директно на пластове от античността. Затова заключват, че нивата от по-късните исторически периоди (Средновековие, османски период, Възраждане) са „изнесени“ при строителството на киното.

Културните останки, разкрити при разкопките, са документирани и предадени на експертна комисия в Министерство на културата на 19 май тази година. В протокол като движима културна ценност с експозиционна стойност е отбелязана Гробница №3 (според археологическата документация), която археолозите посочват, че трябва да бъде запазена. Нейният демонтаж и съхранение до изготвянето на проект за експониране трябва да се осигури от инвеститора – тоест от собствениците на хотел „Хаят“.

Останки на гражданин от антична Сердика
На 17 юли при разчистване на непроучен край на обекта е открита неизследвана гробница.

Впоследствие, на 17 юли, при извършването на изкопни дейности в останал непроучен участък на основния изкоп в северната част на обекта е открита зидана сводова гробница, отчасти разрушена при изграждането на трафопост през втората половина на XX век. Размерите на античното съоръжение може би надвишават 3 x 4 м.

„Позицията на Столична община е, че находки с експозиционна стойност следва да бъдат трайно експонирани в непосредствена близост до мястото на откриване – пише Тодор Чобанов. – Приемателните комисии на Министерството на културата и НИНКН следва да отразяват тази философия при приемането на обектите и съгласуването на строителната документация на всички етапи.“

Д-р Чобанов коментира и твърденията, че на мястото се проучва т.нар. Позорно гробище:

„Това е напълно невъзможно, тъй като съответстващият му пласт от периода на Възраждането е напълно отстранен и унищожен без каквито и да е проучвания при строителството в зоната през 60-те и 70-те години“.

Бъдещето на гробниците под старото кино „Сердика“ засега не е ясно, предстои решение от Министерство на културата.

Площад "Славейков"

Ключови думи

Коментари

 's picture

Бобо

Не се пипа

Че как общината ще пречи на Голдман , човека може да си прави каквото си иска , нали е резидента на Кремъл ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.