„Имам информация - и тя е абсолютно непотвърдена, че министърът на правосъдието и българското правителство са отправили искане отдавна до ЕК за такава техническа помощ на българските съдилища."

С тази новина днес главният прокурор Сотир Цацаров "контраатакува" опита ВСС да обсъди: какви мерки ще се вземат в резултат на независимия евроанализ на прокуратурата от чужди прокурори. След като на няколко пъти мнозинството разваля кворума, днес на "историческата" точка от дневния ред й дойде редът - нищо, че анализът на западните прокурори бе публикуван на 20 декември!

Както Клуб Z писа, докато по темата с мерките, препоръчани от чуждестранните обвинители, се "тупа топката" вече 7 месеца, Цацаров внесе контрапредложение да се иска от същата европейска служба  подкрепа на структурните реформи и анализ на функционалния модел на съдилищата и на модела на разследване в страната. Към предложението няма публикувани мотиви....

Цацаров обаче днес каза, че ще си оттегли точката, тъй като това вече е факт:

"При положение, че такова искане е отправено - и даже в момента се обсъжда от представители на министерството с такива от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК... Ако е истината и информация се потвърди, аз ще си оттегля предложението”, обяви главният прокурор.

Темата се сля с предложение на Соня Найденова и Калин Калпакчиев да се обсъдят мерките в прокуратурата и писмо на Министерството на правосъдието по абсолютно същия въпрос - какво е свършила създадената работна група по въпроса с евроодита през отминалите месеци.

Оказа се, че в предложенията на МП се изтъква, че главният прокурор вече ще говори пред Народното събрание (макар че това вече е прието, а и ще става без факти, б.р.), но липсват куп важни теми, препоръчани от чуждестранните обвинители. Калпакчиев и Соня Найденова разкритикуваха точка по точка какво е "пропуснало" да спомне Министерството на правосъдието: създаване на пост независим зам.главен прокурор (или директор на Националната следствена служба), който да може да разследва главния прокурор. Също така повече отчетност, и съдбен контрол върху отказите или решенията на прокуратурта да преследва наказателно този или онзи. Както и върху това - защо в точно определен момент е решено да бъде възобновено дадено досъдебно производство.

"Не сме убедени, че законодателните проблеми представляват пълия отговор на въпроса защо България не преследва корупцията по високите етажи... Един партньор заяви, че обвиненията винаги се предявяват, когато те станат бивши министри", цитира Калпакчиев част от изводите на прокурорите от Испания, Германия, Холандия и Великобритания.

Дума не става за изненадата на обвинителите - защо не се раследват фактито, споменати в записите "Яневагейт", а не само - кой ги е изнесъл и дали са законни.

След като членовете все пак се изпокараха, Цацаров каза  да не спекулират, че той бил против това да се търси отговорност на главния прокурор , "както и да се казва той".

"Не спекулирайте с това, че този главен прокурор е против механизъм за контрол и разследване на главния прокурор...

Когато стоящият до мен председател на ВКС - както и да се казва той - предложи изменения срещу "конституционната мимикрия" (така Лозан Панов нарече т. нар. съдебна реформа, б.р.), аз казах съвсем ясно, че отговоност може да се въведе и тя може да се въведе и с изменения на Закона за съдебната власт и НПК – казах го 3 пъти пред всички национални медии! Така че не спекулирайте с това, че Цацаров е против да се въведе механизъм за отчетност на главния прокурор и механизъм да бъде разследван, разбира се. Но казах единствено механизъм за "този, този и този".

Т.е. - той имаше предвид, че иска да са еднакви мехнизмите за тримата големи - плюс председателите на ВКС и ВАС.

Тук се включи и Лозан Панов, който веднага приветства да има законови промени за контрол над тримата и предложи това да стане още днеска.

"Защото мисля, че това ще бъде един от най-големите знаци, които можем да отправим към общството. Но не го виждам в нито дин законопроект, не го виждам в нито една промяна в НПК, нито в ЗСВ.

Не го виждам никъде, освен само че говорим и всеки казва, че е съгласен, но никой не предприема нищо", напомни Панов.

Главният прокурор обаче на два пъти коментира саркастично, че му предстои среща с кмета на гр. Бяла, което счита за "далеч по-важно от това, което в момента се прави тука".

И втори път:

"Рискувам да бъда обвинен, че съм напуснал този жизненоважен за българската съдебна система дебат."

Въпреки това дискусията приключи безславно, като мнозинството във ВСС прие писмото на правосъдното минситерство, без да се притеснява от видимо "пропуснатите" в него теми.

Не се приеха предложенията на Калпакчиев и Соня Найденова, освен че го "отнесе" МВР - което единствено не е вързано към Единната система за противодейстие на престъпността, в която са съдилищата и прокуратурата. МВР ще трябва да се свърже, въпреки че негласно е ясно, че това ще развали статистиката му.