Руският президент Владимир Путин се надява на по-добри връзки със САЩ, съобщи пресцентърът на Кремъл.

Това става ясно от поздравителна телеграма до американския държавен глава Барак Обама. Поводът е 4 юли, Денят на независимостта на САЩ.

В посланието си Путин изразява надежда, че имащите богата история отношения между двете страни, въпреки трудностите и разногласията, ще се развиват успешно на прагматична и равноправна основа. Руският лидер изтъква в телеграмата си, че Русия и САЩ като държави, носещи специална отоворност за обезпечаването на международната стабилност и сигурност, трябва да си сътрудничат в интерес не само на своите народи, но и на целия свят.

Отношенията между Москва и Вашингтон са особено напрегнати заради руската агресия в Украйна. Администрацията на президента Барак Обама въведе някои санкции срещу Кремъл. Белият дом огласи списък с руски функционери, които нямат право да стъпват в САЩ и чиито активи на американска територия бяха замразени за неопределено време. Путин и Обама се видяха съвсем за кратко в Нормандия, където бяха преди месец за честването на 70-годишнината от десанта на западните съюзници.