Четиримата от членовете на управителния съвет на общинската фондация "Пловдив 2019" подадоха оставки - д-р Мариана Чолакова, инж. Любозар Фратев, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова. Това става два месеца след като по изненадващо предложение на съветник от ГЕРБ общинският съвет скандално освободи Манол Пейков от съвета. Той бе обвинен в конфликт на интереси - че предложил неговото издателство да отпечата сборник на фондацията. По-късно се оказа, че няма конфликт на интереси, а дори Пейков е предложил сам да поеме разходите за издаването.

Последва среща между членовете на управителния съвет и неговия председател и кмет на Пловдив - Иван Тотев, на която обаче разногласията не са изчистени.

"Нарушената колегиалност, етичност и диалогичност в самия УС ни принуждават да направим тази нелека крачка...

Сериозно е накърнено доверието, личното и експертното ни достойнство, което някои в престараването си да ни уязвят нарекоха "его". Не, госпожи и господа, проблемът не е за отделен човек или случай, а принципен. Това е гражданската ни позиция на хора, несъгласни с недемократичните методи на управление и задкулисните "надпартийни" договорки", се казва в откритото писмо на четиримата.

Иван Тотев обеща на следващата сесия на общинския съвет да предложи нови членове на У.управителния съвет. Той не прие обвиненията в недиалогичност.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" обяви, че ще предложи отново Манол Пейков в ръководството на фондацията. Тя изпрати и конкретни въпроси до Тотев за подготовката за Европейски месец на културата 2019 заради съмнения в непрозрачност и закъснение. Кметът трябва да представи до края на септември план по точки.

Вчера местните организации на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" поискаха в обща декларация оставката на Тотев от поста председател на управителния съвет на фондацията, както и връщането на Манол Пейков, който бе кандидат-депутат от листата на "Да, България".

Ето писмото на четиримата, публикувано във фейсбук профила на Манол Пейков: