Президентът Доналд Тръмп е имал втора срещу с руския си колега Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Хамбург, разкри пред Си Ен Ен високопоставен чиновник от администрацията на САЩ. Разговорът е останал скрит от медиите. 

Според източника на тв канала двамата президенти са разговаряли почти час по време на официалната вечеря. Както е известно, до Путин тогава седеше Мелания и Доналд Тръмп станал от мястото си и отишъл да я види. Тогава започнал разговора с Путин. Явно Мелания е станала и е отстъпила място на съпруга си, защото източникът описал ситуацията така - двамата разговаряха в присъствието само на преводача на руския президент.

Мелания и Путин на вечерята в Хамбург.

Белият дом опроверга информацията, но всъщност потвърди, че Тръмп и Путин са говорили в края на официалната вечеря. Само че това не било "среща", а просто "разговор". Говорител на Белия дом призна, че разговорът е продължил близо час и че на него е присъствал само преводачът на Путин, защото "такъв бил протоколът". Той поясни, че на вечерята всяка двойка имала по един преводач. Преводачът на Тръмп знаел японски, но не и руски, затова нямало какво да прави на разговора с Путин.

Досега беше известно само за ръкостискане в коридора и за една среща между Тръмп и Путин в рамките на Г-20 в Хамбург. Тя продължи 2 часа и 20 минути. На нея присъстваха външните министри на двете страни Рекс Тилърсън и Сергей Лавров. 

"Фалшива новина", веднага обяви президентът Доналд Тръмп и отправи остри критики за начина, по който са били поднесени новините за уж провелата се втора лична среща между него и президента на Русия Владимир Путин по време на лидерския форум в Хамбург. Тръмп обръща внимание на новините, описвайки ги като „болни“, и отбелязва, че всички лидери на страните от Г-20 са били поканени на вечерята и пресата е знаела за това.

„Фалшиви новинарски истории за тайна вечеря с Путин. Това е болно. Всички лидери на Г-20, както и съпругите и съпрузите им, бяха поканени на вечерята“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа туитър. 

Президентът обаче пропуска, че съдържанието на разговора е останало скрито от пресата.

Във втори коментар Тръмп разкритикува медиите, че се опитват да изкарат контакта му с Путин „зловещ“.

„Фалшивите новини стават все повече и повече нечестни. Дори и вечерята на 20-те лидери в Германия бе представена така, че да изглежда зловеща“, написа той. 

Говорител на Белия дом заяви, че съобщенията за втора среща между Тръмп и Путин са неистински и посочи, че двамата просто са имали кратък разговор по време на вечеря.

„Инсинуациите, че Белият дом се опитвал да прикрие каквато и втора среща, са лъжливи, зловредни и абсурдни“, коментира той.