Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатът от БСП проф. Иво Христов за пореден път коментира проблемите, свързани с циганите. Пред бТВ той заяви, че българите се откупуват от циганското малцинство с един вид "кръвен данък", като отделят пари за социални помощи.

"Една циганка се подпира на метлата, двайсет я гледат, общината плаща", каза Христов.

Той поясни, че в циганските гета живее 5-та генерация хора, които са асоциализирани "вън от всякаква цивилизована общност".

"Използват се само за евтини гласове и участие в престъпни схеми. Циганите са жертва на целия български преход с неговата античовешката логика. Те бяха интегрирани криво-ляво преди 1989 г., работеха, имаха доходи, децата им бяха грамотни. Младите цигани ходеха в трудови войски, имаха занаят. След 1989 г. те бяха първите жертви на реформите, бяха лишени от икономическата база. По-късно тези гета придобиха собствена логика", обясни Христов.

Той каза, че не е оптимист за това, че проблемите на циганите ще се решат, ако те се образоват.

"Образованието не е цел, то е средство. Къде ще работят тези хора? Коя е тази българска икономика, която има нужда от образован национален капитал? Когато имате проблеми с циганите, вие имате проблем с цялото общество", заяви Христов.

Според него българският бизнес не иска да си плаща.

"Той иска някак си, ако може, да мине по тънката допирателна. Как си представяте един инженер завършва и почва с 550 лв. заплата. В Германия почва от 2 500 евро. Когато си научите да си плащате, тогава ще имате качествени работници", убеден е Христов.

Според него на последната среща на Г-20 президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че останалите държави трябва да започнат да си плащат, ако разчитат на защита от Америка. Христов смята, че има тежки разминавания между двете крила на евроатлантическия проект.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
analyse this

Социалист...

... та дрънка
 's picture

Бобо

Ватника с пуловерчето

Ватник гетата ги създава твоята партия с указ от 1958 г. от тогава циганите живеят там , тотално изолирани от обществото , не ми разказвай глупости днес ....
 's picture

gopeto

Господ здраве и дълъг живот да дава

на професор Христов. Ако жизнения му път свърши в Софийския университет, черното знаме ще бъде спуснато не от уважение, а единствено заради правилата на университета.
 's picture

gopeto

И още нещо.

Картинката една циганка мете, пет подпират метлите не е характерна единствено за този етнос, а повсеместна в България. А Напоследък в София, гледам всички цигани чистят, не се подпират никъде.
 's picture

Kovatz

Искам да кажа на този, с

Искам да кажа на този, с извинение, професор, че познавам доста образовани цигани, които вече не са цигани, в общоприетия смисъл. Интегрирани са!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.