Комбинация от добри данни за американската икономика и продължаващата подкрепа от централните банки доведоха до рекорд на индекса Dow Jones, който за първи път в четвъртък премина стойността от 17 000 пункта, съобщи Блумбърг.

За последната седмица стойността на акциите на американските публични компании се увеличи с над $ 200 млрд., след като данните за заетостта се оказаха по-добри от очакваните, а централните банки в Европа и САЩ декларираха, че няма да спрат мерките за подкрепа на икономическия растеж.

Днес американските пазари са затворени заради националния празник на САЩ.

В края на работния ден в четвъртък Dow затвори на 17 068,26 пункта, "широкият" индекс Standard & Poor’s 500 увеличи стойността си с 1,3% до рекордните 1985,44 пункта.

На Dow Jones му бяха необходими 227 дни за да премине границата от 16 000 пункта, постигната за първи път на 18 ноември м.г. Оттогава насам включените в показателя акции на компании като най-големият производител на строителни машини Caterpillar, лидерът в развлекателната индустрия Walt Disney и производителят на чипове Intel са поскъпнали с повече от 20%.

Докато от началото на годината S&P 500 е нараснал със 7,4%, при Dow увеличението е само с 3% главно заради спада на акциите на Boeing, Goldman Sachs Group и General Electric.