СИМОНА РУСЕВА

Арестуван е служител на Германската служба за разузнаване (БНД) за шпионаж в полза на САЩ, съобщиха днес водещи немски медии, позоваващи се на правителствен източник.

Информацията бе потвърдена и от говорител на Главна прокуратура.

31-годишният германски разведчик е бил завържан в сряда, а вчера е била издадена заповед за постоянен арест.

По още непотвърдени данни младият мъж е работел в пощенската служба на БНД. Това е ключова позиция за следене и набиране на информация.

Задържаният е направил пълни самопризнания. Той е предложил услугите си на САЩ срещу добро заплащане и офертата му е била приета.

Преди да бъде задържан, германският разузнавач стриктно е следил работата на наскоро сформираната парламентарна комисия за разследване на скандала по шпионската дейност на американската Агенция за национална сигурност (АНС) на и от територията на ФРГ и подслушването на мобилния телефон на канцлерката Ангела Меркел. Немският шпионин е предавал информацията, постъпваща в БНД, на американския си офицер за свръзка.

Централата на германското разузнаване

Издайникът първо е бил заподозрян, че е агент на руското разузнаване. Още при пърия разпит обаче той признал, че е работил за янките.

В момента следствието работи на пълни обороти за събиране на доказателства, които да потвърдят или оборят признанията на немския шпионин. Проверява се също дали не е бил и агент на руснаците.

Федералното правителство в Берлин незабавно е било уведомено за шпионската афера.

Меркел и минстрите й са били в покруса. Те се опасявали, че се задава нов грандиозен шпионски скандал с непредвидими последици за германо-американските отношения, пише днес в онлайн изданието си “Шпигел”.

Парламентарната комисия за разследване дейността на АНС в и от Германия продължава работата си на пълни обороти. В нощта срещу петък е бил разпитан бившият служител на ЦРУ и впоследствие на АНС Томас Ендрю Дрейк (57 г.). Неговата категорична позиция е била: “БНД е апендиксът на АНС”, съобщиха днес германските електронни медии.

Според свидетеля Дрейк БНД работи в тясно сътрудничество с американските спецслужби, ползва данни от щатската разведка НСА и грубо погазва германската конституция.

Дрейк е нарекъл “крайно несъстоятелни“ и твърденията на БНД, че не е знаела за тоталното следене на АНС на политици и граждани на ФРГ.

“Мълчанието на БНД е ужасяващо. Хората имат право да узнаят какво се е случило. Федералното правителство трябва да задължи БНД към повече прозрачност и службата да застане зад действията си. Не бива да се чака появата на един немски Едуард Сноудън, който да повдигне булото. БНД и НСА хвърлят крипто-пясък в очите на хората”, заявил Дрейк, цитиран от в. “Билд”.

Свидетелят разкрил също, че БНД подава информация на АНС за водената от САЩ война с безпилотни самолети.

“Германия е използвана като платформа, от която се използва тази технология. Американците не само използват немска земя за провеждане и контролиране на полети с дронове. Германците им дават рамо и чрез разузнавателна информация, въз основа на която американското командване взима решения за извършване или не на полети”, казва още Дрейк.

Разкритията станаха достояние в деня, в който западни медии предположиха, че в АНС се е появил нов Сноудън. Причина за твърденията е изтекла нова информация. Тя обаче не е огласена от Сноудън, който от година насам живее в Русия, където получи убежище.