В американската Агенция за национална сигурност (АНС) се е появила нова къртица, която не е свързана с беглеца Едуард Сноудън.

Това предполагат експерти, наблюдаващи използването от АНС на компютърни технологии за незаконно събиране на данни.

Те стигнали до този извод, след като германската телевизия А Ер Де огласи нови данни за програмата XKeyscore. Тя позволява на АНС тайно да събира данни за ползвателите на интернет, търсещи програмно осигуряване за анонимно сърфиране в мрежата. Според програмата спецслужбите на САЩ обръщали специално внимание на хората, използвайки броузъра Tor и операционната система Tails.

Браузърът Tor се използва от много правозащитници и дисиденти по света, за да могат да влизат в интернет, без да бъдат проследени и така да се спасят от преследване от страна на диктаторските режими. Употребяват го обаче и интернет контрабандистите, за да могат без опасност от проследяване да продават оръжия и наркотици по света. Tor е особено популярен в Иран и Китай.

Tails пък е версия на операционната система Линукс, насочена към анонимност. Тя принуждава всички връзки на един компютър да минават през системата на Tor. Журналистът Глен Грийнуолд, който помогна на Сноудън да публикува разкритията си, също е използват Tails за връзка с бившия служител на АНС.

Канадският журналист и писател Кори Доктороу обърнал внимание на факта, че информацията за последната програма на АНС не е попаднала в медиите чрез Едуард Сноудън. И така вече има пълно основание да се смята, че агенцията има втори разобличител подобно на Сноудън, който след разкритията си поиска и получи убежище в Русия.