"Винаги съм против да рушим паметта. Това го правя племената. Това е пагубна психология".

С тези думи бившият министър на културата, сега депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов обобщи отношението си и към сагата с Чинията на връх Бузлуджа, и към премахването на паметника "1300 години България" до НДК. Той бе гост на предаването "Тази събота" по бТВ.

Първата тема бе Бузлуджа. По време на правителственото заседание в сряда министрите отказаха да предоставят паметника, строен някога за върхушката на БКП, на БСП, както настояваше лидерката на левицата Корнелия Нинова. Финансовият министър Владислав Горанов тогава се обявява за разрушаването на монумента в 12-метровата звезда и футуристична кръгла форма - с финансови мотиви. Рашидов индиректно се конфронтира с мнението на Горанов с репликата за племената, които оставят след себе си пустош.

Претенциите на БСП бившият министър обобщи така:

"Няма собственост партията. Паметниците на българска земя са национални паметници. Това е изключителна държавна собственост"

"Времената се промениха, няма БКП"

"Това са политически трикове, евтин пиар. В нашата държава сме майстори на този евтин пиар"...

По думите му за възстановяването на Бузлуджа е нужда инвестиция от групо около 30 милиона лева. Решението на Бойко Борисов от 2011 г., когато Чинията бе прехвърлена на БСП от Министерския съвет, Рашидов отдаде на емоционална реакция на премиера Бойко Борисов.

Скулпторът-политик нарече "най-обикновена вандалщина" подпалването на крана в центъра на София, с който се премахва монументът "1300 години България", но даде да се разбере, че е против и това племахване. Първо - защото той не бил социалистически и второ, защото е правен именно за мястото, на което е. Той призова собствениците на паметници и имущество да се грижат за него и посочи отговорника за състоянието на разруха на "Осмоъгълния" - Столичната община. 

"Аз в мойта си държава паметник нямам. И съм се заклел в страната, в която сутрин, обед и вечер си руши паметници, няма да направя. Имах един спечелен проект, но Иван Костов го спря...", каза още Рашидов.
 

След това добави:

„Трябва София да се естетизира, заприличваме на гробище”, посочи той по темата за връщането на войнишкия паметник пред НДК.

Следващата тема бе самото НДК и скандалите около управлението и ремонта му за българското председателство на Съвета на ЕС. Бившият министър разказа как управлението на дружеството му е било взето по време на втория мандат "Борисов":

"Положението беше простичко. Коато поех НДК - там имаше около 3 милиона лева печалба. При мен станаха 9 милиона лева. Получих сигнал в края на 2014 г.,, че има проблеми с парите в НДК. Направих проверка и тя установи, че разходите са повече от приходите. Поисках от г-н Боршош да ми даде финансов отчет, той ми даде и той беше прекрасен. Пратих още една проверка и се оказа, че НДК работи на дефицит. Сигнализирах Министерския съвет, излязох в отпуска и после установих, че вече не съм принципал".

 
Рашидов отказа да отговаря конкретно на въпроса кой му е предложил Мирослав Боршош за управлението на "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД. Предпочете да натовари с тази отговорност колективния орган Министерски съвет. 

"Не очаквайте от мен да нападна когото и да било. Нямам нищо лично с Боршош, дори не се познавахме добре", заяви шефът на комисията по културата в парламента.

Той обаче обяви, че е имало "манипулация" за културните постижения в Двореца. По думите му там са се харчили огромни пари за реклама, направен бил опит да се представи как с ремонта на две зали и провеждането на две представления "едва ли не сме оправили българския театър". В НДК били давани по 30 000 лева хонорар за една вечер, докато за постановката "Хъшове" на Александър Морфов в Народния театър, която 5-6 сезона поред пълни залата, едва се събрали 10 000 лв. хонорар за година, разказа Рашидов.

"Целта беше да бъде неглижирано Министерството на културата. Много пари за реклама там, а аз се гърчех откъде да намеря 1000 лева да направим покрива на едно читалище, че течеше. Управлявах 50 театъра, 4300 читалища, 3 милиона лева съм дал за българската книга", добави Рашидов. Но призова по темата НДК да бъдат оставени компетентните органи за ди свършат работата.

По повод годишнината от опита за преврат в Турция Рашидов заяви:

"Демокрацията е всеки, който идва с избори. Който иска да дойде на власт с танкове е диктатор. Аз няма да кажа какъв е Ердоган - добър или лош, но беше избран".