НАТО ще достави на Украйна съветско оръжие, останало в източноевропейските страни.

Това написа в профила си в туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предаде Лента.ру.

Според него причината за това е, че голяма част от сегашното въоръжение и военна техника на Киев са неизправни. А заминаващото за Украйна съветско оръжие ще бъде заменено с американско.

"Така че ВПК (военнопромишленият комплекс - б.р.) на САЩ  е доволен. За НАТО е нещо нормално да гаси пламъците на гражданските войски с авиационен керосин", твърди руският вицепремиер.

Съобщението в туитър на Рогозин

Същевременно украинският президент Петро Порошенко изрази готовност да обяве ново прекратяване на огъня, предаде агенция УНИАН. За това е необходимо Москва да изпълни няколко условия, каза той в телефонен разговор с американския вицепрезидент Джоузеф Байдън. Украйна иска Москва също да спазва примирието, проруските сепаратисти да освободят всички заложници и контролът по границата между двете държави да бъде осъществяван под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Порошенко обяви примирие от 20 до 27 юни, след което го удължи до 1 юли. То бе отменено, след като сепаратистите не спряха нападенията си.

В момента в Луганска област има 20 руски танка и 122 единици руска бронирана техника, съобщиха властите в Киев. Те са влезли в страната от Русия.

В телефонен разговор помежду си американският президент Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел заявиха, че Русия трябва да предприеме незабавни стъпки за край на конфликта в Украйна. В противен случай на Москва ще бъдат наложени нови санкции.