Американският президент Доналд Тръмп бе уловен да прави комплимент на френската първа дама Брижит Макрон, предаде Ройтерс.

Това става ясно от клип, разпространен от фейсбук профила на френското президентство.

На него се вижда как Тръмп, съпругата му Мелания, френският президент Еманюел Макрон и жена му Брижит обикалят из Дома на инвалидите в Париж - мястото, където са погребани Наполеон и други национални герои на страната. Там се състоя церемонията по посрещането на Тръмп, който е на официално посещение във Франция. 

"Вие сте в толкова страхотна форма", казва Тръмп на г-жа Макрон. Репликата се чува съвсем ясно.

После повтаря същия коментар и пред Еманюел Макрон. След това Тръмп се обръща отново към първата дама и казва:

"Красота!"

Нейният отговор обаче не се чува.

Веднага след разпространението на клипа социалните мрежи буквално полудяха. Много потребители характеризираха като сексистки комплиментите на Тръмп.

Той бе яростно критикуван за отношението си към жените още по време на предизборната кампания. Тръмп се изказа неласкаво за външния вид на редица известни жени - кандидат-президентите Хилъри Клинтън и Карли Фиорина, комедийната актриса Роузи О'Донъл, манекенките Ким Кардашиян и Хайди Клум, бизнес дамата Ариана Хъфингтън и други. А в разгара на кампанията бе огласен запис от 2005 г., в който кандидатът говори как е "сграбчвал жените за...".

Втори клип от посещението пък показва как Тръмп дърпа за ръката г-жа Макрон към себе си.