Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на общ бюджет на еврозоната с финансов министър. Това беше обсъдено от двамата на среща в Париж, в която участваха и министри от кабинетите им.

"Нямам нищо против бюджет на еврозоната, можем да говорим и за европейски финансов министър."

 

"Ние сме съгласни, че еврозоната трябва да бъде стабилизирана и доразвита", добави Меркел на съвместна пресконференция с френския президент.

На срещата на лидерите на Франция и Германия е било договорено съвместно разработване на "ново поколение" изтребители, които да модернизират военновъздушните им сили, което Макрон нарече "революция" в сътрудничеството им в областта на отбраната.

Двамата заявиха също, че подкрепят Европейския фонд за отбрана - "важен стълб в интеграцията в сектора на европейската отбрана". Създаденият от ЕС фонд с годишен бюджет 5,5 милиарда евро е основа за трайно сътрудничество в областта на отбраната между европейските страни.

На срещата е обсъдено и допълнителното финансиране на африкански военни сили, които ще се борят с с джихадистките групировки в района на Сахел и ще работят за ограничаване на незаконната миграция.

Междувременно в Париж пристигна американският президент Доналд Тръмп, който ще участва в честването на Деня на Бастилията.