Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Париж за двудневно посещение. Той ще участва в парада за Деня на Бастилията, национален празник на Франция, и в честването на 100-годишнината от включването на САЩ в Първата сетовна война.

 

Веднага след пристигането си във френската столица Тръмп посети посолството на САЩ, където ще обядва с американски официални лица. Тръмп ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон в Дома на инвалидите, където са погребани известни личности, включително Наполеон Бонапарт. По-късно те ще вечерят в ресторант в Айфеловата кула. Според служители в Елисейския дворец посланието е ясно: "Париж е все още Париж."

По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че терористичните атаки, извършени в страната, показват, че "Франция не е вече Франция" и призова за твърдо отношение на френските власти към имиграцията.

Американският президент ще наблюдава откриването на парада за Деня на Бастилията на "Шан-з-Елизе" от американски военни.

Доналд Тръмп е придружен от съпругата си Мелания, началника на кабинета си Рейнс Прибъс и съветника по национална сигурност Хърбърт Макмастър.

Разговорите между двамата държавни глави ще са фокусирани около борбата с тероризма и отбраната - области, в които сътрудничеството между САЩ и Франция е традиционно силно. Според служител на Белия дом Тръмп и Макрон ще обсъдят също гражданската война в Сирия. 

Отбелязването на националния празник на Франция съвпада с първата годишнина от атентата в Ница, при който привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" се вряза с камион в празнуващото множество, убивайки над 80 души.

Макрон ще настоява Тръмп да подкрепи финансово новата военна организация на страните в Западна Африка, която ще се бори с ислямистките групировки в областта Сахел, заявиха от Елисейския дворец.

Посещението на Тръмп идва след разкритията за среща на сина му с руска юристка, която е трябвало да му даде компромат за опонента на баща му в президентската надпревара Хилъри Клинтън.

Преди това американският президент оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, което му навлече критиките на граждани и световни лидери, включително Макрон.