"Бях впечатлен от степента, в която всички участници в консултациите при президента Росен Плевнелиев по казуса КТБ са притеснени за себе си, но и за държавата. Дори да има доза преиграване и опит за защита на собствения интерес, има и споделени опасения за стабилността на държавата. Така че виждам един колективен успех от тези срещи и общо усилие за запазване на  стабилността на държавата."

Така коментира по бТВ банкерът и бивш политик Мартин Заимов разсекретените стенограми за фалиралата банка.

"Дори г-н Бареков, когото винаги съм смятал за един странен човек, говори разумни неща", изтъкна Заимов. 

Според него КТБ видимо не е била нормална банка още от генезиса си и това, че има хора, подвели се по високите й лихви, само показвало моралната и интелектуална немощ на българина. 

"КТБ е създадена още в периода на комунизма от тогавашната Външнотърговска банка в съдружие с Ливан, за да обслужва сделки на властта с оръжие. И други много забранени неща...

След това тя е продадена на колектив от многобройни фирми, за да не се налага да доказват произхода на капиталите си. Там е пълно с хора от бившата Държавна сигурност", отбеляза Заимов.

"Два са изводите, които могат да се направят от случилото се с КТБ. Първият – че е добре да се опираме на системи извън България – валутен борд и чуждите банки у нас, тоест способността да сме част от света.

Вторият: че привидните неща невинаги са истински. Защото такива случаи като КТБ има и в САЩ, и в Италия, и в Испания. Ако се допусне прекалена лакомия, се случва това", коментира Заимов.