Срутен надлез в третия по големина бразилски град Белу Оризонте уби най-малко двама души и рани още 22-ма при рухването си върху преминаващ автобус и други превозни средства в сутрешен час пик, предаде Ройтерс.

Градът е сред домакините на световното. На 8 юли там ще се играе един от полуфиналите. В Белу Оризонте е родена Дилма Русеф, бразилската президентка, чийто баща е българинът Петър Русев.

Такава бе картината след рухването на съоръжението.

На мястото работят спасителни екипи. Все още не е ясно точно колко души има под развалините. Надлезът е бил в строеж и е трябвало да бъде завършен още преди мондиала. Това е един от инфранстуктурните проекти, които бяха започнати за световното, но така и не ги довършиха.

Спасители изнасят трупа на един от загиналите при трагедията.

Мостът паднал върху част от покрива на минаващ под него автобус и смачкал изцяло лека кола, твърдят очевидци, цитирани от Би Би Си.

"Когато видях мостът да пада, помислих, че ще се случи най-лошото. Решших, че отломките ще паднат точно върху автобуса", споделила една жена, пътувала във фаталния рейс и оцеляла по чудо невредима.

"Сякаш ни разлюля земетресение. Цялата земя се люлееше", разказва разтреперана друга очевидка.

Само чудо не превърна този автобус в ковчег
за десетките пътници в него в сутрешния час пик.

Малка група протестиращи се събра на мястото на инцидента и обвини правителството и ФИФА за трагедията.

Мостът бил част от шосе, по което автобуси пътували от стадион "Минейрао" до административната част на Белу Оризонте. Той така и не е бил завършен навреме въпреки настойчивите уверения на самата бразилска президентка Дилма Русеф.

Тази кола бе изцяло смачкана от съоръжението.

Родената в Белу Оризонте Русеф изрази съболезнования в профила си в туитър. Кметът Марсиу Ласерда обяви тридневен траур в града.

"Изобщо не съм учуден от случилото се. Строежите на обектите на световното първенство бяха отлагани до последно. След това започнаха да ги правят с такива бързи темпове, че изобщо загтърбиха правилата за безопасност", доверил пред Би Би Си човек, запознат със строителните работи в града и пожелал анонимност.

Засега е потвърдено за две жертви, но е възможно броят им да се увеличи, съобщиха местните власти. Спасителите все още не са достигнали до корпуса на частично смачкания автобус и до кабината на два камиона, останали под моста. По тази причина засега не е ясно има ли хора вътре и ако има, дали са останали живи.

Преди световното първенство Бразилия бе разтърсена от протести срещу прекалеоното харчене на пари за световното първенство. Протестиращите недоволстваха и от това, че много от обектите така и останаха недовършени.

Дилма Русеф съобщи в туитър колко е натъжена от случилото се
и изрази солидарност със семействата на жертвите.

Трагедията в Белу Оризонте е и сериозен удар срещу президентката Дилма Русеф. И не само заради това, че тя е родена там. След три месеца в Бразилия ще се състоят президентски избори и Русеф се бори за втори поред мандат. Ако Бразилия стане световен шампион, хората ще бъдат склонни да й простят прахосването на огромни средства в името на титлата. Ако обаче домакините не спечелят мундиала, много е вероятно президентката с български корени да загуби вота.