Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Забраната да се носят на публични места религиозни дрехи, закриващи частично или изцяло лицето, не нарушава човешките права. Това реши днес Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

Казусът е повдигнат от мюсюлмани от Белгия, които съдят страната още откакто там бе наложена подобна забрана през 2011 г. Споредбелгийката Самиа Белсасеми и мароканката Ямина Усар, двете били поставени пред тежък избор - да спрат да носят важния за тях от религиозна гледна точка никаб или да не излизат от дома си. Белсасеми избрала първото, а Усар - второто.

Според съдиите забраната има за цел да гарантира идеята за "съвместен живот" и "защита на правата и свободите на другите". Дни по-рано евросъдиите отсъдиха подобен казус още от 2008 г, когато три белгийски общини за пръв път забраниха покривалата за лице на публични места.

Наскоро съда в Страсбург потвърди и че забрана да се носят религиозни символи на работното място също не е непременно дискриминативна практика.

Макар все още да няма български мюсюлмани, които да съдят страната ни заради забраната за бурките, приета като закон миналата година, по всичко личи, че Европейският съд не би отсъдил в тяхна полза.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.