Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) вече може да шпионира чат програмите като Viber и Skype и социалните мрежи, които ползваме. Това съобщиха днес десетки български медии.

След гръмкото заглавие много от тях уточняват, че става въпрос за нов софтуер, с който могат да се четат данни от мобилни телефони.

За какво всъщност става дума?

Отговорите са в подробните описания в техническите спецификации към обществената поръчка, които можете да видите тук:

Ясно е посочено например, че са нужни "комплект кабели и накрайници за физическо и логическо анализиране на различни мобилни устройства. Софтуерът трябва да чете и анализира "лог файлове". Сред изискванията в самата обществена поръчка пък има назовани конкретни програми:

"Извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като "Вайбър", "Скайп", "УатсАп", "Фейсбук Месинджър", "Уичат", "Лайн", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др."

Други търсени функции са възможността да се извличат SMS-и и MMS-и, отваряне на контактите, четене на СИМ картите и картите памет, анализирането на картинки, видео, звукови и всякакви други файлове от устройствата.

Става дума за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, а не за събиране на информация чрез отдалечен достъп.

Обществената поръчка е имала само един кандидат - местен представител на Oxygen Forensics, и за под 18 хил. лева без ДДС те са продали своя пакет Oxygen Forensic Analyst. Който поне по информацията на сайта им има всички гореизброени функции.

Но нито една от трите програми в пакета не позволява ГДБОП да ви шпионира. Поне не във възприетия смисъл на думата. Нито една от програмите не включва възможност тези данни да бъдат изтеглени от телефона или таблета ви от разстояние. От обществената поръчка става напълно ясно, че целта не е събиране на информация чрез отдалечен достъп.

Всъщност трите програми в пакета не правят дори нещо толкова специално. SQLite Viewer е програма за отваряне на специфични файлове с данни като .sqlite и .db. В тях се държат оперативните данни на много програми за операционната система Android. Втората програма - Android Root - опростенчески казано, ви дава пълен административен достъп до устройството и файловете с него. Plist Viewer пък е за разглеждане на .plist файлове, ползвани от продуктите на Apple - iPhone и iPad. Той не би могъл да разбие например криптирането в по-новите версии на iOS, с което се озориха и службите в САЩ.

Всяка от тези програми има безплатни варианти - можете да "отключите" Android телефона си след половин час ровене в Google, а програми, които четат .sqlite или .plist файлове, има всякакви.

Защо плащаме тогава 18 хиляди лева?

Защото поне според твърденията на Oxygen Forensics техните програми правят всяко от тези неща далеч по-бързо и ефективно. Кратка разходка в Google показва, че дори по-старият вариант на софтуера им - Oxygen Forensics Suite - върши тази работа бързо, ефективно и удобно и несъмнено ще помогне на спецполицаите от ГДБОП, когато са иззели, конфискували или открили устройства на заподозрени. 

Но не и да ви шпионират чатовете и социалните мрежи от разстояние.