Стотина-двеста души се събраха първоначално на площада пред паметника на Цар Иван Асен Втори в Асеновград. Към тях обаче скоро се присъединиха хиляди. И с викове „Българи, юнаци“ и развети български знамена протестното шествие в Асеновград потегли къв паметника на Александър Стамболийски.

Протестиращите срещу циганските своеволия са около 5000 души. Към демонстрантите се присъединиха и мотоциклетисти. Протестът протича мирно, без инциденти, но при засилено полицейско присъствие в района.

Все пак т.нар. втори масов митинг е далеч от онзи през миналата неделя, когато хората бяха над 15 000.

Прави впечатление, че сред събралите се на площада липсват хора от други градове, особено такива, които правиха провокации миналия път. Има полиция, но присъствието на органите на реда не е толкова масово както миналата неделя, съобщава БГНЕС. Миналата неделя в града бяха съсредоточени полицейски сили, които осигуряваха спокойното провеждане буквално през метри. Имаше жандармерия, водно оръдие, което така и не проработи. На площада се събраха над 5000 души.

В седмицата, която дели единия масов протест в Асеновград от днешния, девет нападатели бяха арестувани, задържани зад решетката от Асеновградския районен съд, впоследствие при обжалването на мярката Пловдивски окръжен съд пусна двама с парична гаранция. Други двама бяха арестувани, след като са се укривали в село Боянци, те също остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение, обжалването им в Пловдив предстои. Задържан бе Петър Низамов-Перата, който миналата неделя удари оператор от бТВ, Районният съд в Асеновград постанови за него " задържане под стража".

През изминалата седмицата родителите на нападнатите деца - гребци в Асеновград, успяха при втори опит да внесат в Народното събрание и да предадат на депутат от Патриотичния фронт подписка от 10 000 души. В нея се настоява за решителни мерки за справяне с ромското беззаконие.