Канада ще плати 10 милиона канадски долара на бивш затворник в Гуантанамо като компенсация за нарушаване на правата му в затвора, предава Ройтерс. Омар Хадр, арестуван като 15-годишен в Афганистан за убийството на американски войник, ще получи и официално извинение от властите.

Канадският гражданин е арестуван през 2002 г. и тогава е най-младият затворник в Гуантанамо.

Според източник на CBC News решението да бъде платено обезщетение на Хадр няма нищо общо с това, което е направил или не като 15-годишен, а е свързано с нарушаване на човешките му права.

Адвокатите му твърдят, че той е малтретиран в затвора и през 2010 г. канадският Върховен съд решава, че Канада е нарушила правата му като е изпратила разузнавателни агенти, които да го разпитват, и е споделила информацията с американските власти. Адвокатите му изтъкват също, че тогава непълнолетният Хадр е бил заплашван с изнасилване и смърт, за да разкрие повече информация.

Споразумението е договорено миналия месец, твърди Асошиейтед прес. Хадр е съдел Отава за неправомерно лишаване от свобода и е искал 20 милиона канадски долара обезщетение. За да не бъдат ощетени данъкоплатците, е сключено споразумение между правителството и адвокатите му за по-малко обезщетение.

Хадр е осъден на 40 години затвор от американски военен съд през 2010 г., но признава вината си и присъдата е намалена на 8 години.

Той прекарва общо 10 години в Гуантанамо, а през 2012 г. е върнат в Канада, където да изтърпи останалата част от наказанието си. Той е освободен под гаранция през 2015 г.

Случаят предизвика разделение в канадското общество. Консерваторите остро критикуват решението на либералното правителство.

“Запознайте се с новия канадски мултимилионер – Омар Хадр“, се казва в протестната петиция на консерваторите.

Хадр е арестуван по време на сблъсък между американски и афганистански войници и малка група бунтовници. Според обвинението той е хвърлил граната срещу американски войници, убил е един и е ранил друг.

Омар Хадр е син на предполагаем близък съратник на Осама бин Ладен. Той е роден в Канада, но прекарва първите години от живота си в Пакистан, където според американските власти баща му Ахмед Саид Хадр финансира тренировъчни лагери за терористи. Ахмед Хадр е арестуван през 1994 г. във връзка с атентат срещу египетското посолство в Пакистан. Той е убит през 2003 г., а другият му син и брат на Омар е обвинен, че снабдява Ал Кайда с оръжия, но по-късно е освободен.