България се надява да продължи строителството на газопровода "Южен поток" на своя територия след няколко седмици след като получи разяснения от Еврокомисията. Това е заявил в Белград министърът на външните работи Кристиан Вигенин, предаде "РИА Новости".

Ние сме в пряк и постоянен диалог с Еврокомисията за условията по реализацията на проекта и се надявам, че в близките седмици ще получим разяснения и ще можем да продължим работата, обяснил още Вигенин.

Той е цитиран и да казва, че този газопровод има изключително важно значение за енергийната безопасност в Югоизточна Европа. Същото било потвърдено и от външния министър на Сърбия Ивица Дачич, който също изтъкнал, че в основата на проекта е осигуряването на доставките, а не отношенията с Москва.

Сърбия ще загуби много в икономически и енергиен смисъл, ако "Южен поток" не се реализира. Еврокомисията не ни дава алтернатива, е казал Дачич.

Според него Белград разчита да печели по няколкостотин милиона евро на година от транзита на газ.

Спирането на строителството на "Южен поток" на българска територия бе обявено от премиера Пламен Орешарски след среща с трима американски сенатори на 8 юни.