Президентът на САЩ Барак Обама лично се обадил от Белия дом на двама от американските национали - Тим Хауърд и Клинт Демпси, след драматичното отпадане на янките от световното с 1:2 от Белгия. 

"Клинт, Тим, момчета, аз просто исках да ви чуя, за да ви кажа, че ни направихте горди. Говорите с човек, първият спорт на който някога беше сокърът. Но изобщо не бях толкова добър." Нататък Обама изтъкнал, че националите са спечелили нацията, като са оставили сърцата си на терена и че за първи път този спорт приковава вниманието на цяла Америка. Последното е факт - тв каналът ESPN отчете рекордни рейтинги за спорт извън американския футбол.

Най-влиятелният държавен глава на планетата не пропуска личните заслуги на Демпси и Хауърд, който със своите 16 спасявания постави рекорд в историята на световните първенства. Следват още куп хвалби, благодарности и пожелания.

В Америка има традиция президентът да се обажда лично на шампионите в най-популярните спортове, а след това те да му гостуват в Белия дом и даряват с фланелки и сувенири. САЩ действително полудя по "сокъра" по време на мондиала. Десетки хиляди американци пълнеха стадиони и площади, за да гледат мачовете на тима на Юрген Клинсман. Германецът призова нарасналата популярност на играта да се използва, за да се вдигне нивото.

Вижте някои от колажите, появили се в социалните мрежи след героизма на Тим Хауърд срещу Белгия.

Тим Хауърд като Гандалф Белия от "Властелина на пръстените"