Синята зона в София ще работи вече до 18 часа в събота, а не както досега до 14 ч., предвижда нова наредба за изменение на движението в столицата.

Предложението, което идва от Зафир Здравков и Ваня Тагарева от ГЕРБ и Стефан Марков от Реформаторския блок, е с мотива, че дори през почивните дни трафикът в най-населения град не намалява. 

Предложението е минало успешно през транспортната комисия и по всяка вероятност ще се гледа на следващото заседание на Столичния общински съвет след две седмици. Ако наредбата бъде приета, тя влиза в сила от 1 октомври.

Друга промяна предвижда началото и краят на синята и зелената зона да се изместят с половин час в работните дни - вместо от 8 до 19 ч. да е от 8,30 до 19,30 ч.

Както много столичани се надяват, зелената зона ще бъде разширена, но скромно - в район "Средец" се отварят нови 1193 платени паркоместа и 31 за хора с увреждания. Те ще бъдат в участъка между бул. "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и ул. "Мизия" и "Хан Омуртаг".

В най-тесния квартал на столицата - "Лозенец" - пък се отварят нови 3500 платени места между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Общинската съветничка Ваня Тагарева разясни, че това ще струва еднократно 2 438 077 лева, а годишната печалба ще е в размер на 3 559 751 лв.