Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) отвърна на удара, като в студиото на Би Ти Ви обвини земеделския министър Димитър Греков в пропускането на милиарди от ЕС  и намекна, че "живо се интерсувал" от проект на фирма, в която имал дялове.

Миналата седмица Греков поиска оставките на управителите на фонда с мотиви, че имало много оплаквания от тях и земеделските производители не можели да получат 60 млн. лева.

Според изпълнителния директор на ДФЗ Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова, в момента се търсел начин да се измести вниманието от основния проблем – от май м.г. не е избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони. Александрова определи това като "един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България".

Двамата обясниха, че на общините са наложени корекции заради нарушения при обществените поръчки, но констатациите на ДФЗ трябва да бъдат потвърдени от сертифициращия орган.

Поради тази причина са застрашени 1,180 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1,300 млрд. евро през тази година, но и всички пари по новата програма по програмния период до 2020 г..

Мирослав Николов посочи, че министър Греков "много живо" се интересувал от резултатите на фирма "Греком", в която имаше дял от 34%, преди да влезе в правителството. В същото време, фирмата имала безлихвен кредит към ДФЗ в размер на 110 000 лв., който бил обезпечен с апартамента на Греков. Земите, където се извършвала дейността по проекта на фирмата, също били негова собственост.

Николов и Александрова не коментираха дали става въпрос за конфликт на интереси. Те посочиха, че Димитър Греков звънял по телефона, като разказвал как братовчед му се присмивал как хем е министър, хем не може да придвижи процедурата по-бързо. В случая с "Греком" е имало забавяне заради проблем с проекта - липсващи документи, които в последствие фирмата набавила и представила.