Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Остават ли традиционните ваксини против грип в миналото? Твърде е вероятно, след като "безболезнен" залепващ се за кожата пластир, с който ваксината влиза в организма през кожата, премина важен тест за безопасност при първото си изпробване върху хора, съобщи Би Би Си. 

Лепенката е снабдена със стотина много тънки "иглички" с дебелината на косъм, които проникват в повърхността на кожата. Използването на пластирите е точно толкова лесно, колкото да си сложите обикновен лейкопласт върху рана. 

Ръководителят на проучването на новите лепеки проф. Марк Праушниц, който е и част от фармацевтичната компания, която иска линенза за новия медикамент, заяви:

"Ако увеличите под микроскоп лепенката, ще видите миниатюрни иглички. Те безболезнено проникват в кожата".

Според лекарите противогрипните лепенки ще допринесат за това повече хора да се ваксинират, в това число и онези, които се страхуват от инжекции и това е мотивът им да не се пазят в сезоните с вирусни епидемии. Традиционната ваксина се поставя най-често с дълбока мускулна инжекция. 

За разлика от познатите ваксини срещу грип, пластирите не трябва да стоят в хладилник. Това означава, че и съхранението им ще е много по-лесно и потенциалният проблем с изчерпването на наличностите в аптеките в "активните" периоди за ваксинация би отпаднал. Лепенките извън хладилник ще могат да се съхраняват поне година и това ще помогне за изполването им и в развиващите се страни.

Според учените от Университета в Емори и Технологичния институт в Джорджия лепенките предоставят същото ниво на защита от грипни вируси като обикновените ваксини, като спестяват само болката от инжекцията. Финансирането за проучването на медикамента идва от Националния институт по здраве на САЩ.

Екипът на проф. Праушниц тества пластирите като на половината от стотина доброволци се поставят "традиционни" ваксини с инжекция, а на останалите - лепенки, които престояват върху кожата на ръката за 20-ина минути. Пациентите с пластир казват, че не изпитват никаква болка, а страничният ефект е само леко зачервяване и напрежение на мястото, където е поставен. Симптомите отшумяват за няколко дни.

Експертите казват, че ще са нужни още няколко години изпитания, докато лепенките бъдат одобрени. 

Д-р Надин Рафаел от Университета в Емори казва: 

"Ако пластирите бъдат одобрени, всеки ще може да си я кложи у дома, в офиса, ще можем да доставяме ваксини по пощата".

Пластирите ще могат да се изхвърлят директно в кошчето, а не като "медицински отпадък", защото самите иглички се "разтварят" при използването им. 

Нововъведението вероятно в бъдеще ще може да се използва и за поставянето на други видове ваксини.

Ключови думи

Коментари

Какво общо има лепенката с ваксините?

Проблемът на грипните ваксини е, че са скъпа и неработеща корупционна схема, комуто е интересно да потърси в Гугъл информация за скандалите около лелките в СЗО, които правят препоръки и ваксините на Тамифлу.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.