Съдебните заседатели осъдиха чеченеца Заур Дадаев за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, съобщи „Новая газета“. Още през 2015 г. Дадаев се призна за виновен пред следствените органи. Според обвинението той лично е убил Немцов с 6 изстрела в гърба на Големия Москворецки мост близо до Кремъл.

Заседателите се разделиха по въпроса за вината на Дадаев – 10 от тях гласуваха „за“ това, че е виновен, а двама – „против“. Журито смята, че чеченецът не заслужава снизхождение.

Съдебните заседатели признаха още за виновни всички негови съучастници - Анзор и Шадид Губашеви бяха обвинени в шпионаж и събиране на информация за Немцов, като Анзор е измъкнал с кола Дадаев от мястото на убийството. Според решението те, както и Темирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, също не заслужават снизхождение. Всички обвиняеми са виновни и за незаконно притежаване на оръжие.

Обвиняемите за убийството на Немцов в клетката в съдебната зала.

Както съобщава кореспондентът на ТАСС независимо, че съдебните заседатели не са били единодушни за вината на подсъдимите, както и за това, че не заслужават снизхождение, все пак решенията са взети с абсолютно мнозинство. Това означава, че подсъдимите вероятно ще получат доживотни присъди.

„Не можем да кажем, че сме удовлетворени от решението, защото бихме искали въобще да е нямало убийство. Също така не са установени поръчителите и организаторите“, коментира пред журналисти адвокатът на семейството на Немцов Владим Прохоров. Според него „след днешното решение следствието няма други варианти, освен да търси поръчителите и организаторите на престъплението“.

Известният руски опозиционер, съпредседател на партия ПАРНАС и бивш вицепремиер Борис Немцов беше застрелян в гърба, докато се прибираше от ресторант с украинската си приятелка в нощта на 27 февруари 2015 г.

Осъденият днес като негов убиец Заур Дадаев е бивш руски военнослужещ, зам.-командир на чеченския батальон „Север“, част от състава на вътрешните войски на руското Министерство на вътрешните работи.

Дни наред московчани и руснаци от цялата страна оставяха цветя на лобното място на Немцов.

След като Дадаев бе арестуван по подозрение, че е застрелял Немцов, се появиха спекулации, че причината е, че е дълбоко вярващ мюсюлманин, който бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник „Шарли ебдо“. Това потвърди лично президентът на чеченската република Рамзан Кадиров.

„Всички, които познават Заур Дадаев, потвърдиха, че той е дълбоко вярващ и че той, както всички мюсюлмани, е бил шокиран от публикациите на „Шарли ебдо” и от реакциите в подкрепа на отпечатването на карикатурите”, написа Кадиров в инстаграм, цитиран от Ройтерс.

В резултат руските следователи разследваха възможността убийството на Немцов да е заради позицията му в подкрепа на публикуваните карикатури.