2013 г. е била неочаквано трудна за едрия бизнес в страната, сочи осмата поред годишна класация  "Капитал 100" на в. "Капитал", която ще бъде обявена официално тази вечер.

На фона на началото на възстановяването в Европа и на отчетения от българската икономика лек ръст на БВП от 0,9%, резултатите на най-големите местни компании се свиват с близо 3%, показва изследването. Общите приходи на топ 100 са малко над 61 млрд. лв., което е 78% от брутния вътрешен продукт за миналата година.

Спадът на приходите не е най-големият от историческа гледна точка - най-осезаемо (с почти 17%) е било свиването през кризисната 2009 г., но е тревожен сигнал за влошаването на бизнес средата в България, обясняват авторите на изследването.

Финансовите резултати на компаниите също не са пощадени - през 2013 г. всяка четвърта компания от топ 100 и всяка пета от 101 до 200 е работила на минус. Бизнесът продължава да съкращава персонал, като през изминалата година служителите на най-големите компании са се свили с 8%.

Най-сериозно са засегнати дружествата, които имат най-силен досег с държавата. Политическата несигурност удря най-осезаемо представителите на енергийния сектор, чиито резултати доскоро бяха абонирани за растеж благодарение на повишаващите се цени на електроенергията. Рязката намеса на държавата в сектора е довела до гигантски дефицити и хаос в сектора, като продажбите на компаниите се свиха със 17%.

От нестабилната обстановка страдат и дружествата от телекомуникациите и търговията, както и производителите, които работят за вътрешния пазар. В сектора на горивата също се наблюдава лек спад на оборотите, но под привидно спокойната повърхност на относително непроменените резултати вече се забелязва разместване на пластовете.

Най-големите 10 компании по приходи
(по азбучен ред)

"Аурубис България"
"Булгаргаз"
"Кауфланд България"
"Лукойл България"
"Лукойл Нефтохим Бургас"
"Нафтекс Петрол"
"Национална електрическа компания"
"ОМВ България"
"Сакса"
"ЧЕЗ електро България"