Ако сте се чудили чия е и чия трябва да бъде т.нар. "чиния" на Бузлуджа - прословутият паметник на комунизма с петолъчката отгоре - депутатът от ГЕРБ Маноил Манев даде отговорът, цитиран от пресцентъра на партията.

"Бузлужда е на хората на България", заявил избраникът от Стара Загора на специална среща з бъдещето на монумента от комунизма, организирана от кметицата на Казанлък Галина Стоянова с участието на областният управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", архитект Дора Иванова, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов.

Единствено от БСП, които имат желание да управляват паметника и преговарят той да им бъде предоставен за ползване за 10 години, отказаха участие в дискусията с аргумент, че казусът е национален, а не местен.  

Манов е обяснил, че навремето паметникът на Бузлуджа е бил изграден с дарения и за това има документи. Затова "не може да има две мнения по въпроса, че той трябва да остане свободен за всеки, който иска да го посети“. И не можело една политическа партия да кандидатства за придобиването на дълготраен материален актив, тъй като става въпрос за обект, "струващ изключително много средства".

И колегата му Борис Кърчев смята, че е важно Бузлуджа да скъса с идеологическата страна и да стане чисто архитектурен паметник на културата, собственост на държавата или на община Казанлък, която иска да го стопанисва. Защо не го е правила досега - не става ясно от съобщението от пресцентъра на ГЕРБ. От съобщението става ясно, че участниците в дискусията на местно ниво щели да обяснят пред Министерския съвет мотивите си "чинията" да не дава на БСП.

"В тази дискусия се обединяваме всички, че паметника Бузлуджа трябва да бъде консервиран, реставриран и социализиран“, категорична бе Галина Стоянова. По думите й това било "общественото желание - паметникът да е национален, да се консервира и реставрира".