Вицепремиерът Валери Симеонов предупреди хората, които ще ходят на море в Слънчев бряг за опасност - джебчийство. Пред бТВ Симеонов разказа, че "цели кланове от Плевенско, Русенско от нашите мургави събратя" са се насочили към курорта.

"Страшно са изобретателни. Осоебно внимавайте, когато има бременна с дете. Да знаете, че наоколо се вършее и може да ви преджобят", изтъкна Симеонов.

Той допълни, че джебчиите използват и техника за термонаблюдение, с която наблюдават през нощта кога летовници си организират нощно къпане, за да могат да ги оберат, докато вещите им са без надзор на плажа.

Симеонов разказа и за още един способ на джебчиите:

"Нашите мургави събратя се заравят в пясъка и дебнат в кой момент някой ще се отдаде на нощно морско къпане и някои други развлечения приятни, по двойки".

И веднага, след като забележат, че има оставен багаж без надзор по тези причини - те се впускали да го обират.

"Слънчев бряг е пример какъв туризъм не трябва да се прави в България", каза Симеонов.

Той заяви, че ще успее да спре алкохолния туризъм. Според Симеонов тези обиколки не носят приходи.

"Рисковете и хаоса са многократно по-големи. Доста зле изглеждат, създават негативен образ на българския туризъм. "Слънчев бряг" си е изградил една слава на алкохолна дестинация, купонджийска. Лошо няма. Който е решил да се въползва от евтин алкохол - ще се възползва. Има страшно много супермаркети в "Слънчев бряг". Можеш да си купиш евтино. Който иска да се напие - нека се напие, никой не може да го спре. Но това ще става без да се нарушава обществения ред. Наясно съм, че няма да се прекъсне този стремеж към опияняване. Поне да не пречат на останалите", каза Симеонов.

Той каза още, че за 6 дни има издадени 11 акта по повод вдигане на шум след 0.00 ч. Сред глобените заведения били "Оксижен", "прочутото заведение на Божо Кравата", както поясни Симеонов. Той спомена и други имена -  "Бакарди", "Дебелата котка".

Преди това бе съобщено, че масирани проверки на КАТ-Бургас в Слънчев бряг са открили стотици нарушения, главно с нерегламентирани подвижни атракциони, електрически триколки и колички. Акцията се е провела през уикенда по инициатива на Симеонов.

"Те са първите от дълги години насам", посочват от кабинета му.

„Патриотът“ не пропусна да регистрира високите постижения от разпоредените проверки в профила си в туитър. 

 

МВР засили присъствието на контролните органи в Слънчев бряг, като изпрати допълнително пет екипа по линия на КАТ.

„Незаконните дейности смущават реда и спокойствието на почиващите, принуждавайки туристите да вървят по асфалтираните алеи с риск за пътни инциденти. 
Тротоарите в Слънчев Бряг са почти изцяло блокирани от стелажи и сергии, в огромната си част незаконни. Крайният резултат е общо загрозяване на крайбрежната ивица и хаос в туристопотока, което от своя страна влошава възможностите на България да привлича по-платежоспособни туристи“
, посочват от кабинета на Симеонов.


Вицепремиерът е разпоредил и проверка на фирми заради съмнения за свързани лица и обща собственост.

"Те ще продължат с още по-висока интензивност през тази седмица, тъй като започват да работят и координационните центрове във Варна и Бургас", пише още в съобщението.