Управляващата в Румъния лява коалиция свали днес с огромно мнозинство правителството на премиера Сорин Гриндяну, което просъществува само 6 месеца, предаде Ройтерс.

241 депутати гласуваха против кабинета, а само 7 го подкрепиха.

Това стана само седмица, след като Социалдемократическата партия (СДП) и коалиционният й партньор - Съюзаът на либералите и демократите (АЛДЕ) оттеглиха политическата си подкрепа за Гриндяну. Той бе обвинен, че не е успял да изпълни редица от обещанията на управниците.

"Правителството е уволнено", заяви председателят на Сената Калин Попеску-Търичану след гласуването, което вдигна курса на националната валута - леята.

Според независими наблюдатели в СДП по всяка вероятност са недоволни, че Гриндяну не е облекчил законите срещу корупцията. Социалдемократите искали да го отстранят, за да са сигурни, че друг премиер ще направи повече за опазването на висши представители на партията от обвинения в подкупи.

Румъния е смятана от ЕС за една от най-корумпираните му членки. Брюксел продължава да наблюдава нейната правосъдна система дори 10 години след присъединяването й към Съюза.

Очаква се СДП и АЛДЕ да номинират по-късно пред седмицата наследник на Гриндяну.

Курсът на леята скочи с близо 0,3 на сто след вота на недоверие.

"Минаването на този вот означава, че СДП и АЛДЕ продължават да управляват по начина, който румънците избраха през декември", заявилидерът на социалдемократите Ливиу Драгня. Самият той е разследван за корупция.

В края на 2016 г. в Румъния бяха проведени предсрочни избори.