Българският футболен съюз е издал лиценз на ЦСКА-София за участие в турнира Лига Европа, тъй като счита клуба за правоприемник на "Литекс", а не за нов отбор, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференция днес.

Според УЕФА обаче ЦСКА-София е нов клуб, поради което прилага 3-годишното правило тимът да не е турнирите.

Днес изпълкомът на БФС заседава, но в дневния ред нямаше точка за ЦСКА, обсъждани са финансови и организационни въпроси. Въпреки това Михайлов бе питан основно за поредната глава от сагата "ЦСКА".

"Темата не е на БФС, нито на изпълкома. Това е решение на Нион (бел. ред. там е централата на УЕФА). Знам това, което и вие, започна Борислав Михайлов. - Вчера получихме писмо 12 минути преди жребия, че ЦСКА няма да бъде допуснат. Нататък не знам нищо повече. Доколкото съм наясно ЦСКА обжалва. Има право да обжалва в КАС това решеиние. Налице е бърза процедура в рамките на 4-5 дни. Ако спечелят, ще бъдат върнати в турнира. Тук нещата не се решават на терена, а между юристите и съдилищата. БФС издаде лиценз и за българското първенство, и за Европа. Това стана на 29 май, когато дойде писмото от УЕФА, че ЦСКА е спрян."

Вратарят на Четвъртите в света не очаква санкция от Нион за БФС: 

"Няма да има никакви санкции, спазили сме цялата процедура. Аз като президент на БФС защитавам всички клубове. А като член на изпълкома на БФС да не ви обяснявам какво съм правил. БФС смята, че ние сме прави, в УЕФА вярват, че те са прави. На мен ми беше обяснено, че това не е санкция, не е дисциплинарно наказание, а просто наредба, която се спазва."

Михайлов разкри, че пътувал специално до Стокхолм за финала в Лига Европа между "Аякс" и "Манчестър Юнайтед" (0:2), за да лобира за ЦСКА пред президента на УЕФА и хората, които се занимават с лицензирането и финансовия феърплей. Използвал лични контакти, направил всичко по силите си. Това не довело до нищо. Хората в УЕФА искали да спазват правилата си.

"ЦСКА при нас не е нов клуб. Той е правоприемник на "Литекс". Това е по българското право. А за УEФА са нов отбор, защото там се появява тим за лицензиране ЦСКА. Това е. Ние не го приемаме за "Литекс", а за ЦСКА, защото е правоприемник и си е сменил името", обясни разминаването в позициите на двете централи Боби.