По времето, когато Белият дом беше обвинен в недопустими договорености с Русия, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е разработил схема за по-нататъшните руско-американски отношения, съобщава BuzzFeed News.

„Това е скептичен поглед, що се отнася до постигане на отношения между бившите противници по времето на студената война, но целта на плана е да се създадат конструктивни делови отношения с Путин по ограничен кръг от въпроси”, посочва авторът на публикацията Джон Хадсън. Журналистът цитира запознат с плана висопоставен служител в Държавния департамент (външно министерство на САЩ – б. р.), пожелал анонимност: “Понастоящем руско-американските отношения се намират на дъното на отходна тръба, но ние не желаем да допуснем те да се размият в канализацията.”

В публикацията се посочва още:

“Схемата, изложена в засекретения документ, за който за пръв път се съобщава, се е превърнала в обект на тревога сред американските съюзници, които все още гадаят до каква степен Тръмп е привърженик на идеята за сдържане на Русия и укрепването на съюзниците от НАТО, дори и след като той заяви, че застава зад принципа на колективната отбрана на алианса.”

Според няколко американски високопоставени чиновници от администрацията на Белия дом основната идея, заложена в схемата, е било да се обясни на Москва, че агресивни действия против САЩ са обречени на провал и ще се окажат контрапродуктивни и за двете страни. Когато Русия предприема дръзки действия против американските интереси, примерно предоставяне на оръжие на талибаните в Афганистан или поставя под натиск дипломатите на САЩ в Москва, то Вашингтон ще оказва отпор, пише изданието.

Според неговия източник втората важна точка в схемата се отнасяла до взаимодействието по въпроси, по които САЩ имат стратегически интерес: гражданската война в Сирия, ядрената програма на Северна Корея и по-добра координация с Русия при действията срещу ислямистката групировка “Даеш” в Сирия.

На трето място в плана на Тилърсън било поставено значението на стратегическа стабилност при отношенията с Русия. Това е широка тема, включваща редица дългосрочни взаимни геополитически цели, посочва авторът.

По думите на бившия посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър сложността била в това, че не било ясно, дали Тръмп ще се придържа към плана на Тилърсън или по-скоро амбицирано ще се стреми към “голяма сделка” с Русия.

Висшият дипломат е пояснил:

“Ако през последните четири месеца нещо сме научили, то е, че по всяко време президентът може да захвърли документа на Тилърсън.”

Експертът Джеймс Карафано предполагал, че схемата била хитър инструмент на Тилърсън, с който целял да обясни на шефа си Тръмп пределите на взаимоотношенията с Путин. Стопанинът на Кремъл дори не помислял да предприеме нещо във връзка със Сирия или Северна Корея. Тилърсън бил на мнение, че не бива Вашингтон да изразходва сили и енергия, а в замяна на това да не получи нищо от Москва.

Според изданието висш дипломат от Държавния департамент на 23-и т.м. ще пристигне в Санкт Петербург, за да обсъди кризисните моменти в отношенията на Москва с Вашингтон. САЩ били готови да ревизират решение на предишния президент Барак Обама, по силата на което бяха отнети сгради, в които се помещаваха руски дипломатически представителства. Ще се обсъждало и настояването на Рекс Тилърсън Вашингтон да получи от Москва разрешение за строеж на консулство на САЩ в Санкт Петербург.

Глъсът на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Москва не е запозната с подобен план на Тилърсън и не готви никакви насрещни условия или изисквания.