Директорът на националния исторически музей Божидар Димитров коментира изявлението на световния шампион по шахмат и депутат от "Единна Русия" Анатолий Карпов от вчера, че кирилицата е създадена във Византия, както и изявлението на президента на Русия Владимир Путин, от чиято партия Карпов е депутат, че славянската писменост идва от македонските земи.

"Смятам, че не са нарочни тези приказки за азбуката ни. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият – политик", коментира Димитров.

Според него премиерът Бойко Борисов правилно е анулирал срещата си с Карпов заради изказването му.

"Азбуката е българска – създадена по поръчка на държавата, по заповед на цар Борис I. В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков откъде идва азбуката. Един спортист откъде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно", каза още Димитров.

Според него обаче това напрежение не трябва да влияе на честването на 140 години от Освобождението на България догодина. Димитров смята, че Путин трябва да бъде поканен на тези тържества, но не трябва да е техен патрон. Той предложи да бъдат поканени и всички президенти на държави, които преди 140 години са били част от Русия и също са воювали за Освобождението на България.

По повод отношенията ни с Македония Димитров заяви, че в Скопие трябва да се откажат от кражбите на българска история. Според него претенциите на Гърция към името Македония са основателни.