"Досиета за КТБ са новите досиета на Държавна сигурност. Ако тази страница не се затвори, тя ще виси като Дамоклев меч върху българските политици в следващите 20 години и ще се създадат нови зависимости. Много ще е интересно този казус да се разнищи до дъно". Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) по Нова телевизия.

Според него истината за фалита на банката през 2014 г. не е намерила отговор от разсекретяването на стенограмата от наследника му Румен Радев, а този акт само е дискредитирал президентската институция и тя е загубила своята тежест.

"Прав беше премиерът Бойко Борисов, като каза, че вече ще говори на "Дондуков 2" все едно, че е пред камери. Вярно е, че той даде съгласието си, но нямаше друг ход. В тази стенограма няма почти нищо за КТБ, в тези 3 часа консултации, виждате, темата беше как да върнем доверието на гражданите във финансовата система и да предотвратим опашките", повтори позицията си Плевнелиев. 

Той призова компетентните органи да тръгнат по пътя на парите и потенциалните предприятия, които са източили КТБ.

"Тогавашният шеф на ДАНС не каза нищо и произведе един никакъв доклад по случая, само и само, за да представи нещо", каза Плевнелиев. 

 

"Спомнете си пред коя банка се образуваха първите опашки (б.р. ПИБ беше първата след КТБ), кой ги инициира и как се случи така, че определена медийна империя започна да атакува дадена финансова институция. Аз бях против отварянето на стенограмата от юни, но след като са публикували този разговор, нека отворят и другия - от 14 юли", отбеляза Плевнелиев. 

Посочи и добрия пример: 

"В Кипър държавата успя да събери и върне огромна част от откраднатите и препрани през офшорки пари в рамките на месеци, при нас минаха 3 години. Какво събрахме, какво върнахме?", зачуди се президентът. 

Той определи мандата си като "от всичко по много"- рекорден брой бежанци, рекордно много кризи, протести и служебни правителства. 

Сега обаче вече е в по-спокойна ситуация и получава десетки покани - вчера бил в Ню Йорк, утре лети за Пекин, а след това - за Берлин.