Номинациите си за парламентарната квота на новия Висш съдебен съвет представиха днес от ГЕРБ. Тази сутрин депутатите на Борисов входираха 4 имена в деловодството на Народното събрание.

"Имаме честта с колегите юристи от правната комисия да представим пред вас накратко кандидатите, които получиха нашето доверие. В резултат на около 2 седмици обсъждане, селекция, коментари и анализи смятаме, че сме подбрали юристи с безупречна репутация, с огромен професионален опит", отбеляза председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "Кандидати, които, ако бъдат избрани за членове на ВСС, съществено биха могли да допринесат за качеството и развитието на този ключов орган в съдебната система."

 

Боян Магдалинчев

Първият кандидат е Боян Магдалинчев, в момента зам.-председател на ВАС и ръководител на втора колегия в същия съд. Там е от 1982 г., а от 1997 г. е върховен съдия. Има общ юридически стаж 38 години, от които 35 като съдия. Работил е по основните административни закони, приемани през последните години, отбеляза Кирилов.

Съдия Магдалинчев минава за "дясна ръка" на Георги Колев. Той се е подписал веднага след председателя под номинацията на административен ръководител на АС-Габрово, който в момента кандидатства от професионалната квота за съдийската колегия на бъдещия ВСС и около когото възникна огромен скандал.

Става въпрос за това, че "Медиапул" разпространи писмо от главния секретар на ВАС Александър Николов на бланка на съда, в което ясно се казва да се гласува за въпросния съдия. Адресати са шефовете на съдилища, а "Медиапул" извади извода, че Георги Колев директно нарежда за кого да се гласува на предстоящия в събота финал за съдийската колегия.

Самият председател на ВАС и заместникът му Магдалинчев са сред над 100-те съдии, издигнали въпросния почти сигурен кандидат.

Дискусия във ВСС по повода обаче бе отказана.

Клуб Z писа и за случай с прелюбопитно "теглене" кой да гледа дело, касаещо напусналия следовател Пепи Еврото, разпределено именно от Магдалинчев. Там съдии от ВАС сигнализираха, че има нарушение на правилата, утвърдени от самия Георги Колев.

 

Следваща е Вероника Имова, съдийка от ВКС от 1997 г. През миналата година е избрана за председател на комисията за атестирането и конкурсите на съдийската колегия към ВСС. "Честен, безупречен, изключително подготвен наказателен съдия", описа я Кирилов. Имова е работила в множество експертни работни групи, учавствала е в Съвета по законодателството към правното министерство и е била докладчик по множество промени в НК и НПК.

 

Първа от прокурорките е Калина Кючукова, работила по атентата на летище Сарафово (макар в медиите да я пише с фамилията Чапкънова, б.р.). В момента е административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, един от най-младите шефове в системата.

Водила е разследванията и по други тежки престъпления. Кирилов подчерта, че Кючукова е бил назначавана на позицията си не само от Цацаров, но и от предишния главен прокурор Борис Велчев, който е написал писмо в подкрепа на кандидатурата й.

Въпреки това младата прокурорка се радва на видимо специално благоразположение от Сотир Цацаров - след 4 годишното разследване по делото срещу двамата организатори на атентата в Сарафово тя бе командирована с изрична негова заповед в София в Спецсъда.

 

Другата кандидатка от държавното обвинение е Гергана Мутафова, която в момента оглавява Районна прокуратура-Пловдив. През 2001 г. става младши прокурор, през 2006 г. е избрана от ВСС за шеф на Районна прокуратура-Асеновград.

Според Кирилов тя е доказал се и установен прокурор с много ясни позиции относно развитието на тази институция. Основна причина за избирането й е, че в предходната процедура за избор на кандидати от общата квота на нея не са й достигнали само 14 вота от прокурорите, но взела 900 гласа според него (не е ясно какво е имал предвид, б.р.).

Фактологията е, че на 21 март т.г. е депозирано предложение от прокурорите от съдебния район на Апелативна прокуратура-Пловдив, с което се издига кандидатурата на Гергана Найденова Мутафова за изборен член от професионалната квота. Тя събира 402 гласа, което е доста близо до резултатите на "влизащите", но остава под чертата (двамата, които отидоха на балотаж, взеха точно по 440 гласа, б.р.).

 

Вчера станаха ясни първите две кандидатури за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Георги Марков от ГЕРБ номинира адвокат Мирослав Джеров за член на Съдийската колегия, което парламентарната група подкрепи, а Веселин Марешки издига кандидатурата на обвинителя Владислав Томов за Прокурорската колегия.

Крайният срок за внасяне на кандидатури от парламентарната квота за ВСС е 20 юни.