Турската управляваща партия издигна кандидатурата на премиера Реджеп Ердоган за президент, предаде Ройтерс.

Изборите за държавен глава са насрочени за август.

Кандидатурата на Ердоган бе обявена от зам.-председателя на ислямистката Партия на справедливостта и развитието Мехмет Али Шахин на митинг в Анкара. Така турският премиер си проправя път да остане в управлението на страната още 5 години, коментира АФП.

Ердоган няма право да се кандидатира наново за премиер, тъй като уставът на партията му не разрешава повече от три последователни мандата. Миналата седмица пък президентът Абдуллах Гюл заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Двете главни опозиционни сили - Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие, издигнаха общ кандидат-президент. Това е Екмеледин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на Организацията Ислямска конференция. Някои от фракциите обаче, особено в Народнорепубликанската партия, остро се противопоставят на тази кандидатура. Очаква се убедителна победа на Ердоган.

Екмеледин Ихсаноглу ще бъде главният съперник на Ердоган.

Президентските избори в Турция ще се проведат на 10 август. Право на глас имат около 50 милиона избиратели. Ако нито един от кандидатите не събере 50 на сто плюс 1 глас на първия тур, ще има втори тур на 24-ти август. 

Предстоящите избори в Турция ще бъдат първите в историята на страната, в които президентът ще се избира пряко от населението. Това стана възможно след приети промени в конституцията. Преди държавният глава се избираше от депутатите в парламента.