Адвокат и прокурор - това са първите двама кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Народното събрание трябва да излъчи 11 души в бъдещия ВСС.

Първата номинация е на адвокат Мирослав Александров Джеров. Той е предложен от депутата от ГЕРБ Георги Марков - бившият конституционен съдия, известен и с това, че има досие от ДС. 

Джеров е син на юриста проф. Александър Джеров. Номинираният за ВСС е адвокат в Софийската адвокатска колегия от 2000 г., става ясно от биографията му. Завършил е Софийския университет, а преди това има и висше музикално образование със специалност "кларнет". В мотивите на Георги Марков да го издигне за ВСС пише, че Мирослав Джеров "познава отлично работата в съдебната система, включително проблемите на столичните съдилища, породили големи публични скандали в последните години“ и "има репутацията на честен и необвързан човек, моралът му е вън от съмнение“. Джеров е правен съветник на промоутърската компания "Жокер медия"на руския спец в шоу бизнеса Ованес Мелик-Пашаев, става ясно още в документите. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който е от Варна, е предложил за новия състав на ВСС прокурор от Районната прокуратура във Варна. Това е Владислав Димитров Томов. Той е завършил право в Благоевград, след което пред 1998 г. става младши прокурор в Сандански. От 2001 г. е обвинител в Районната прокуратура в морската ни столица. Според Марешки кандидатът му за ВСС е "ревностен радетел за спазване на принципа на случайното разпределение на делата, на Кодекса за етично поведение на магистратите, както и на гражданското наблюдение на съдебната система“. Вероятно с цел номинацията да звучи по-убедително, лидерът на "Воля" е сметнал за необходимо да изтъкне, че прокурор Томов е "противник на изразените становища за изваждането на прокуратурата от съдебната власт". Изтъква се още, че кандидатът има „безупречна репутация, силна лична мотивация за провеждане на реформите, започнати от действащия ВСС“.

От протокол на прокурорската колегия на действащия ВСС от 14 декември 2016 година се вижда, че тогава Томов е бил повишен в ранг „прокурор във ВКП и ВАП”.

Парламентът трябва да избере 11 членове на новия ВСС, срокът за номинации изтича на 21 юни. Изборът ще е през септември, а нужният брой депутатски гласове за избора на всеки бъдещ кадровик на съдебната власт е поне 160.

В момента текат избори и от магистратската квота. Те също трябва да излъчат 11 души, като тази събота ще станат известни съдиите. Прокурорите и следователите вече излъчиха своите представители. Мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври.