Българското представителство на американския гигант Microsoft отнесе сериозна глоба за нелоялна конкуренция. Комисията за защита на конкуренцията е наложила санкция от 187 000 лв. на "Майкрософт България" по жалба на бившия дистрибутор на компанитя "БиЕмДжи". Санкцията е 2% от приходите на дружеството за 2012 г.

Историята е следната - "Майкрософт България" прекратява дистрибуторския си договор с "БиЕмДжи", като в партньорския си бюлетин за ноември 2012 г. пише, че „БиЕмДжи“ вече не е оторизиран дистрибутор на "Майкрософт" за лицензионните програми от вида Volume Licensing и декларира, че компанията вече няма право да предоставя на партньори продукти с лицензи от вида Volume Licensing. Съгласно тези споразумения клиентът обикновено не купува индивидуални CD-та или DVD-та със софтуера, а получава правото да го използва, като го инсталира от т.нар. мастър диск или направи инсталация през интернет.

В действителност това е невярна информация, защото "БиЕмДжи" има право да предлага продукти с лицензи от вида Volume Licensing, като ги придобие от всеки оторизиран за такъв тип договори дистрибутор. В резултат от разпространяваните от "Майкрософт България" писма, част от клиентите на "БиЕмДжи" са прекратили едностранно договорите си с компанията.