Американски студент, държан в севернокорейски затвор 17 месеца, беше освободен след продължителни преговори на дипломати от САЩ с режима на Ким Чен Ун.

22-годишният Ото Уормбиър, студент във Вирджинския университет, е в кома, твърди семейството му. Той е освободен, след като Джоузеф Юн, специален пратеник на Държавния департамент на САЩ в Северна Корея, посети Пхенян с искане за освобождаването му. 

"За жалост той е в кома и ни казаха, че е в това състояние от март 2016 г. Научихме за това едва преди седмица. Искаме светът да знае как ние и синът ни бяхме тероризирани от режима в Северна Корея."

Семейството на Уормбиър заяви, че е информирано от севернокорейски служители с посредничеството на американски пратеници, че синът им се е разболял от ботулизъм, рядка болест, която причинява парализа, и е изпаднал в кома след прием на сънотворно хапче, твърди "Вашингтън пост".

Уормбиър е задържан през януари 2016 г., докато е на туритическа обиколка в Северна Корея, и е осъден на 15 години трудов лагер заради опит за кражба на предмет с пропаганден слоган, твърдят севернокорейски медии, цитирани от Би Би Си. 

На пресконференция пред севернокорейски медии той признава, че е извършил опит за кражба, и заявява, че целта му е била "да навреди на мотивацията и работната етика на корейския народ". Чуждестранни затворници в Северна Корея често правят подобни признания под натиск.

След пристигането на студента в САЩ той е настанен в медицинския център на университета в Синсинати, където ще бъде лекуван.

За освобождаването на младежа са положени усилия от американския президент Доналд Тръмп и администрацията му, казват държавни служители.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че "връщането на Ото у дома е основен приоритет за президента".

"Северна Корея трябва да обясни причините той да изпадне в кома", казва бившият дипломат Бил Ричардсън, който е участвал в предишни преговори с тоталитарния режим.

САЩ обмислят санкции срещу държави, които поддържат търговски отношения със Северна Корея, заяви Рекс Тилърсън. Търсят се начини за въстановяване на отношенията с Русия, изтъкна още той на изслушване пред Сената.

Той защити плановете на президента Доналд Тръмп за намаляване на американските разходи за дипломация и финансова помощ на други страни.

Вашингтон планира увеличаване на икономическия и политическия натиск върху Пхенян заради ядрената и балистичната му програма.

Северна Корея осъществи пет ядрени опита и се смята, че се опитва да създаде междуконтинентална балистична ракета, която да може да удари САЩ.

Тилърсън изтъкна, че Вашингтон обсъжда ситуацията в Северна Корея с всичките си съюзници. Северна Корея ще бъде главна точка в дневния ред при разговорите между САЩ и Китай през следващата седмица.

Държавният секретар заяви също,че ще работи със съюзниците на САЩ за да ограничи достъпа на режима до суровини като петрол и ще обмисли дали да бъдат наложени санкции на страни, които имат търговски отношения със Северна Корея.

САЩ не поддържат отношения със Северна Корея и най-убедителният начин да се наложи икономически натиск е чрез "вторични санкции", които заплашват компании от трети страни със забрана за достъп до американския пазар, ако търгуват с Пхенян.