Новоизбраният лидер на ДСБ Атанас Атанасов коментира пред телевизия BiT времето, в което неговата партия като част от Реформаторския блок бе част от коалиционно управление с ГЕРБ. Атанасов обясни, че през 2014 г. блокът е представлявал една сериозна обществена сила, която го е подкрепила с очакването да бъде "намордник" на обвързаностите на Бойко Борисов.

"За това бяхме изпратени. Не успяхме, срещу нас имаше страхотен ресурс. Може би не сме си разчели и силите. Бяхме длъжни да отговорим на очакванията. Това че не сме успели не означава, че не сме били прави", каза Атанасов.

И допълни, че хората в България знаят как се упражнява властта и тази обществена сила трябва да се събере.

Според Атанасов всички правителства на Борисов работят с олигархията, която се представлява задкулисно от Ахмед Доган. Той обаче допълни, че ДСБ ще разчита на хора с дясно мислене, които по една или друга причина са били в ГЕРБ.

"Трябва да се разчита на истинските антиправителствени сили. БСП и ДПС не са такива", заяви Атанасов.

И допълни, че в социалистическата партия има кръгове, които имат вързки със същите олигархични кръгове, с които управлява ГЕРБ.

"Проблемът на ДПС не е в това, че е етнорелигиозна партия. Те просто са си мафиотско образувание, създадено от бившите служби на тоталитарния режим", заяви Атанасов.

И припомни, че движението, заедно с ГЕРБ, е подкрепило закона за концесиите. Според Атанасов групировката, която управлява сега, е управлявала след 2001 г., както и преди 1997 г. Той допълни, че принципните въпроси, по които ДПС подкрепя ГЕРБ, са тези, за които са се разбрали задкулисно кой колко ще вземе.

"Има замисъл за цяла поредица от концесии, които са изгодни, например летище София", поясни Атанасов.

Той изтъкна, че състезанието в ДСБ за лидерската позиция е била много оспорвано, защото основният му конкурент Светослав Малинов е "един много качествен политик".

"На мен се падна тежката корона. Може би хората за това гласуваха за мен, тежък е моментът, трябва здрава ръка", каза Атанасов.

Той допълни, че всички политически сили, които са опозициция, "с изключение на тези, които казах, че имитират", са партньори на ДСБ. Според Атанасов ДСБ ще спечели с обществена подкрепа, не с революция.

"Просто трябва хората да ни чуят, да разберат истината, да ни повярват и да ни подкрепят", каза Атанасов.