Бившият военен министър в кабинета на Тройната коалиция и съучредител на "Движение за справедливост - РПГ" Николай Цонев даде на прокурор лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изказванията му в края на миналата седмица, в които той заявява: "Да обяват банкрут и да викат МВФ".
 

Според Цонев думите на Борисов са отправени в коментар за банковия сектор и финансовата ситуация в България, като изказването е излъчено по националните телевизии и печатни издания.

"Чрез изказванията си и изпратените медийни послания, публичната личност Бойко Борисов злоупотреби със своето обществено положение, спомогна за разпространяването на неверни сигнали за несъществуващ срив на банковата система и създаде неоснователна паника у българското население и допълнителен натиск върху националния финансов сектор", пише бившият министър до главния прокурор.

В сигнала си той изброява и по кои членове от Наказателния кодекс е извършил нарушение бившият премиер Борисов според него:

"Според Наказателния кодекс:
Чл. 107. Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя паричната и кредитната система като използува държавни учреждения и обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
Чл. 326. Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Предвид горепосоченото, "Движение за справедливост - РПГ", в качеството си на гражданско обединение, отправя настоящият сигнал за извършено престъпление от лидерът на ПП ГЕРБ и народен представител от 42-то Народно събрание Бойко Борисов и настоява да се извърши проверка за извършено престъпление по чл. 107 и чл. 326 от Наказателния Кодекс", се казва в искането.

Думите на Борисов вече събраха неодобрението на останалите политически сили като пръв реагира, но само словесно лидерът на ДСБ Радан Кънев. Осъден беше и в декларация, но междудругото и от БСП, срещу него възропта и финансовият министър Петър Чобанов. 

По-рано през деня Гражданското сдружение „Природата за хората" сезира прокуратурата и ДАНС за престъпление на депутата от БСП Антон Кутев по чл. 107 от НК  „за престъпление против Република България, свързано с паричната и кредитна система на страната".