"Преди три месеца показах снимки в социалните мрежи от оградата по границата на територията на община Средец. Там съвършено съзнателно е пропуснат участък от 100-120 метра, в който няма изградено съоръжение." Това заяви по Би Ти Ви бившият вътрешен министър Румен Петков. 

Според него оттам минават стоки, животни и бежанци. 

"Крайно несериозно е аз да го знам, местните да го знаят, а службите - не", коментира Петков. 

"Най-малко Елена Йончева застрашава националната сигурност. Да излиза една нагла усмивка (вицепремиерът Валери Симеонов, б.р.) и да обяснява по телевизията, че това е равностойно на Великата китайска стена, е пошло и грозно. Тя е толкова велика, че ако ритнете кола, оградата ще падне, защото отдолу няма необходимия фундамент", отбеляза Петков.

Вчера Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнал за нередности при изграждане на оградата по границата.

Според нея проектът бил променен незаконно и оградата от двуредова е станала едноредова.

Вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли обвиненията, че съоръжението е правено от фирми, близки до Патриотичния фронт, и внесе сигнал срещу Йончева с мотива, че застрашава националната сигурност и насочва бежанския поток, като в телевизионните си интервюта разказвала къде точно оградата е компрометирана. Той определи ограждението като "Велика българска стена". 

По думите на Румен Петков обаче половината от местните в Средец имат ключове от катинарите на порталите на оградата. И когато те широко се отварят, услужливо от двете страни на границата няма патрули.

"Правителството съзнателно прехвърли изграждането на съоръжението на областните управи, защото това не подлежи на парламентарен контрол", обобщи Петков.