Нецензурни постове във "Фейсбук" струваха на десет кандидати местата им в университета "Харвард". В публикациите на младежите в затворена група в социалната мрежа присъстват шеги за насилие над деца, сексуални посегателства, педофилия и Холокоста. Студентите публикували и расистки обиди, разказва още университетския вестник, цитиран от Би Би Си.

Защитници на свободното слово критикуваха действията на "Харвард" и заявиха, че наказанието е "драконовско".

Обидните постове били публикувани в група във "Фейсбук", основана от студенти, които започват обучението си престижния университет тази година.

Затворената група е създадена за споделяне на нецензурни матеиали. Всеки, който иска да бъде включен в нея трябвало да "кандидатства" като създаде и публикува "провокативен" пост.

Скоро след създаването на групата, администрацията на "Харвард" разбира за нея и започва разследване, за да разбере кой е участвал в групата.

Седмица по-късно поне десет членове на групата са информирани, че кандидатурите им за престижния университет са отхвърлени.

Говорителката на "Харвард" е коментирала пред студентския вестник, че "не се коментират публично кандидатурите на отделни личности".

Професор Алън Дершовиц, кото преподава в юридическото училище в "Харвард", коментира, че университетът е стигнал твърде далеч като е отхвърлил кандидатурите на младежите. Пред в. "Гардиън" той заяви, че администрацията се намесва в личния живот на студентите и цензурира комуникациите и свободата на словото, които са защитени от закона.

Според него, това решение на университета може да има дълготрайни последствия върху студентите и може да промени живота им.