Точно в 19 ч българско време президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер посрещна премиера Бойко Борисов в двореца "Белвю" с ръкостискане. Борисов само се разписа в Книгата за гости, двамата с домакина позираха за снимка и безмълвно се оттеглиха. Изявления на двамата държавници нямаше, а информация след срещата дойде от пресцентъра на Министерския съвет.

"Европа има нужда от Вас и Вашето правителство, Балканите имат нужда от Вас, България има нужда от Вас".

С тези думи президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер се е обърнал към министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата им в Берлин, съобщиха от пресцентъра на Бойко Борисов. Той пристигна в германската столица директно от Париж, където разговаря с президента Еманюел Макрон. 

В Германия Борисов ще обсъди шансовете за скорошно членство на България в Шенген и еврозоната. Срещата му с канцлера Меркел е насрочена за утре. 

Щайнмайер поздрави Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт в страната и му пожела успех в отговорната му работа през следващите четири години. 

„Високо ценим отличните и приятелски отношения с Германия“, изтъкна премиерът.

По думите му интензивният двустранен политически диалог е ясен сигнал за волята и на двете страни да укрепват партньорството си по въпросите от взаимен интерес. 

Премиерът Борисов благодари за разбирането и солидарната подкрепа, която България получава от Германия в рамките на партньорството в ЕС и в НАТО. Той специално акцентира върху усилията на страната ни за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген.

„Убеден съм, че добрите отношения между България и Германия, в духа на традиционното приятелство и споделените европейски ценности, допринасят за реализирането на общата цел - изграждане на силна, стабилна, просперираща и обединена Европа, която да отговори на очакванията на гражданите и успешно да се справи с предизвикателствата“, каза още министър-председателят.