Европейската комисия ще предложи в близките дни законодателство във връзка с изграждането на проекта за газопровод "Северен поток-2", който увеличава дебита на съществуващата пряка газова връзка между Русия и Германия по дъното на Балтийско море. 

"ЕК сега работи по законодателна рамка, която ще гарантира, че строителството на такава важна инфраструктура няма да се случи в правен вакуум", каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас. "Тази законова рамка ще бъде предложена на Съвета в близките дни".

"Ние се надяваме, че Съветът и всички институции на ЕС ще подкрепят нашето предложение", добави той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази "отрицателно становище за проекта" в писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по-рано тази седмица, посочвайки, че "Северен поток-2" "няма да служи по най-добър начин на европейските интереси" и ще остави сегашната транзитна страна Украйна "на милостта на Русия". 

Цитирайки писмото, "Файненшъл таймс" съобщи, че Туск е поискал строги регулации за "Северен поток-2".

"Комисията е институция, основаваща се на закона, и не може да взема  произволни решения, облагодетелстващи проект, или блокиращи друг възоснова на предпочитания", каза Схинас. "Нашите решения трябва да се основават на закона и на нищо друго. Иначе всички наши решения ще бъдат оспорени в съда".