Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който от скоро е национален координатор на "Атака", заяви пред бТВ, че е русофил. Той също така напомни, че влизането на България в ЕС и НАТО не е било предшествано от референдум.

"Разбира се", заяви Лазаров на въпрос дали споделя русофилството.

И уточни, че партия "Атака" е за взаимоизгодни, търговски, икономически и културни отношения с Русия.

"Това не означава, че България не трябва да работи с други държави. Към момента България е член на ЕС и НАТО. Но не е провеждан референдум. Не знаем какво мислят хората. Това не означава, че България не трябва да работи с Русия в сферата на сигурността. Има ирационални заплахи", каза Лазаров.

Той разкри някой подробности около последното му посещение в Русия, заедно с Волен Сидеров.

"Само двамата бяхме в Русия и операторски екип на партийната телевизия. Бяхме единствените чужденици и единствените българи. Официално посещение на партия "Единна Русия. Лично бяхме поканени от организационния секретар Шувалов. Присъствахме на един форум, който беше много интересен", каза Лазаров.

Той отрече двамата със Сидеров да са подписвали декларация в подкрепа на политиката на Владимир Путин. Такава декларация имало само за руските участници на въпросния форум, а те двамата били гости. Лазаров не отговори дали двамата със Сидеров са спали в най-скъпия хотел в Москва и препрати интересуващите от тези подробности към организаторите.

"Кои са тези хотели? Имаше някакви подмятания, не е сериозно да ги коментираме. Обърнете се към организаторите да разберете къде сме спали, с кого сме спали. Другата седмица пак ще ходим в Москва. Не ги знам кои са скъпи, кои са евтини", каза Лазаров.

Той допълни, че се познава със Сидеров от 2013 г. Запознанството им станало покрай издигането на оградата по границата с Турция.

"На политическо ниво "Атака" беше партията, която внесе това искане. На професионално ниво аз бях мотора. Беше работено от целия екип на МВР. После аз останах на служба и продължих процеса, настоявах за цялостна ограда", обясни Лазаров.

За отношенията със Сидеров към момента той каза:

"Работим коректно, съвместно от няколко месеца. Бих се радвал да станем приятели. Аз съм член на партията. Ще отговарям за сектор "Сигурност" и което възложи лидера за укрепването на структурите по места".

Попитан за това дали принадлежи към кръга "Кой" той отговори:

"Кръгът Кой? Какъв е този кръг? Кой ни приписва? Кое е гражданското общество? Това, което прави гей парадите, иска да се узаконят гей браковете. Гражданското общество е по малките населени места, в заводите, фабриките, това което излезе оня ден на 9 май в Безсмъртния полк. Защо трябва 100-200 300 души на жълтите павета да си присвояват, че са гражданско общество?"

Лазаров изтъкна, че е преподавател в УНСС и няма нищо общо с Библиотекарския институт. Допълни обаче, че познава Цветлин Йовчев. С Бойко Борисов имал професионални отношения като на ръководител към подчинен.

Лазаров каза, че се отнася негативно към гей парада, който ще се проведе в София в края на седмицата.

"Нека да се върнем към вярата, към патриотизма, към изконите семейни ценности, към трудолюбие. Защо не говорим за вероучение, а ще говорим за гей-бракове".

Това заяви Лазаров.