Чек от 500 000 долара дарение за тържеството по повод избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да му създаде голям проблем, пише реномираното германско издание за търговия, финанси и политика “Ханделсблат”.

Официалният спонсор е била верига от бензиностанции и рафинерии “Citgo” с централа в Хюстън, щата Тексас. Нейното дарение е било по-голямо от тези на “Пепсико” и други фирми, които по традиция спонсорират президентски тържества.

“Един американски концерн, мислят си американските шофьори, но това не е вярно. “Citgo” е държавна собственост на Венецуела. Така дарението като такова вече е проблематично за президент на САЩ с оглед на тежкото погазване на човешки права от страна на режима на президента Мадуро”, пише “Ханделсблат”.

Изданието посочва, че Венецуела е стъпила на пазара в САЩ по икономически причини. От 1990 г. държавният нефтен концерн PDVSA контролира три рафинерии, нефтопроводи и гигантска верига от бензиностанции в САЩ. Така венецуелският нефтен концерн си гарантирал в дългосрочна перспектива продажби на най-големият в света пазар на горива. Но дори и много от заетите в “Citgo” не знаели, че работодателят им е Венецуела.

“Дарението за Тръмп може да се превърне в истински проблем, тъй като в края на миналата година “Citgo” се сдоби с нов съсобственик – от ноември 2016 г. на руския държавен нефтен концерн “Роснефт” де факто принадлежи половината от “Citgo” – 49,9 на сто като гаранция срещу отпуснат кредит. “Роснефт” е в списъка за наложени санкции от САЩ заради погазване на международното право и участието на Русия в конфликта в Украйна. “Citgo” издава чека с дарението за президентското парти на 2 декември, което ще рече само дни след сделката с “Роснефт”. До този момент венецуелският концерн никога не е правил дарения за тържество по повод избор на президент на САЩ”, пише “Ханделсблат”.

Сега сенатори настоявали да се изяснят бизнес отношенията между “Citgo” и “Роснефт”. Имало и опасения за сигурността на пазара на горива в САЩ в случай, че през идните месеци Венецеула обяви неплатежоспособност. Налице били и подозрения, че междувременно “Роснефт” е придобил още дялове в “PDVSA” и така вече контролира “Citgo”.

Според агенция “Блумбърг” със знанието и благословията на правителството в Каракас венецуелски търговци на нефт възнамерявали да преработват сирийски петрол, за да подават горива на “Citgo” и така да се зареждат бензиностанциите на фирмата в САЩ. Според плана на карибския остров “Аруба” ще се преработват между 50 000 и 200 000 барела петрол, доставен от Сирия. САЩ обаче наложиха ебмарго за внос на сирийски нефт заради погазване на човешките права от режима в Дамаск. Според участник в преговорите търговец на нефт планът не бил реализиран.

“Подобна сделка би била шанс за Венецуела да си набави крайно необходимата валута. Доколко е напреднала подготовката при осъществяването на плана или пък всичко е било в сферата на теорията на конспирациите, трудно може да се прецени. Връзката Сирия-Венецуела-Русия обаче още дълго ще еглавоблъсканица”, заключава в. “Ханделсблат”.