Управляващата партия на Ирландия "Фина Гейл" избра Лео Варадкар за свой нов лидер. Това означава, че католическата държава скоро ще има за първи път открит гей за премиер. 38-годишният лекар, син на индийски имигрант, ще бъде най-младият политик, който заема този пост. Той наследява 66-годишния Енда Кени в рязка смяна на поколения и социален статус, отбелязва "Индипендънт".

Както се очакваше Вардакар победи своя колега министър Саймън Кавъни, при това с внушително мнозинство при вота в дясноцентристката партия.

Парламентът трябва да гласува неговото поемане на премиерския пост на 13 юни.

"Ако някой на моите години, с моето смесено етнически потекло и с всички неща, които правят личността ми, може да стане лидер на нашата страна, това изпраща послание към всяко дете, което се ражда днес, че няма пост в Ирландия, към който не може да се стреми", каза Вардакар пред радио "Нюзток" през седмицата.

Той обаче не обича да акцентира върху произхода и сексуалната си идентичност:

"Това не ме определя. Не съм политик-половин индиец, или политик-лекар, или политик-гей. Това са части от идентичността ми, но те не ме определят", обяснява пред държавната телевизия RTE през 2015 г., когато обяви публично сексуалната си ориентация.

В момента в Европа има само един действащ премиер гей - лидерът на Люксембург Ксавие Бетел. Неговият съпруг Готие Дестене стана обект на оживено обсъждане след появата му сред първите дами на среща на НАТО в Брюксел наскоро.

Въпреки че от 2011 г. е бил на три министерски позиции, Лео Варадкар няма голям опит и за първи път беше избран за депутат през 2007 г. С изключение на Кени всеки премиер на Ирландия от 1960 г. насам е бил преди това финансов или външен министър.

Сегашният премиер Кени беше депутат 35 години преди да се издигне до министър-председател. 

След шест години като министър Варадкар се наложи с прям стил и открито говорене и въпреки сексуалността си в консервативна държава като Ирландия.

Бащата на Варадкар Ашок също е лекар, мести се в Ирландия през 70-те години на 20 век. Лео Варадкар не е все още роден, когато Енда Кени за първи път е избран за депутат.

Варадкар ще е с година по-млад от президента на Франция Еманюел Макрон, когато двамата се видят на срещата на лидерите на ЕС към края на месеца. По повод годините си Варадкар отбелязва обаче че фаворитът за премиер на Австрия Себастиан Курц е с осем години по-млад от него.

В управляващата партия в Дъблин имат големи надежди за своя нов лидер като колегите му го оценяват като забележителен политик.